Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uređenje parka u Centru znanja Međimurske županije u punom je zamahu

Datum objave: 28. srpnja 2022.

Građevinski i krajobrazni radovi na revitalizaciji parka u Centru znanja Međimurske županije na prostornu bivše vojarne u punom su zamahu. Zahvaljujući projektu izvršit će se revitalizacija parka, uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike. Trenutno je u tijeku uređenje pješačkih staza, niveliranje te priprema zemljanih površina za sadnju trave i ukrasnog bilja.

Sadnjom novog drveća park je dobio finalne vizure rasporeda elemenata, koje će upotpuniti projektirana javna rasvjeta, s prilagođenim ciklusima gašenja i paljenja, postavljena nešto niže nego je uobičajeno, a da se na taj način ne ulazi u prostor u kojem obitavaju ptice i da se ne remeti njihova aktivnost i prirodni ekosustav općenito. Oprema u parku omogućit će korisnicima mjesta za odmor i opušten boravak, punjenje mobilnih uređaja na pametnim klupama i prirodni amfiteatar izrađen od drvenih trupaca. Rubnim zatvaranjem parka obustavio se promet dvjema prometnicama uz Međimursku palaču turizma, s ciljem smanjenja ometanja ekosustava u parku te onečišćenja okoliša, ali i poticanja korisnika na korištenje ekološki prihvatljivih načina kretanja. Park će biti prilagođen osobama s invaliditetom putem prilaznih rampi. Međimurska županija u provedbu ovog projekta uključila se jer uviđa važnost prirodnih znamenitosti i raznolikosti svog područja i utjecaj istih na život lokalnog stanovništva te sustavno podržava provedbu projekata usmjerenih na zaštitu okoliša i prirode. Završetak radova planiran je u razdoblju krajem kolovoza/početkom rujna ove, 2022., godine.

Projekt se provodi u sklopu programa Interreg V-A prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Međimurska županija partner je u provedbi projekta, kojeg je vodeći partner Grad Čakovec, a ostali partneri na projektu su Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurska priroda, Grad Letenye i Park prirode Balaton.

Ukupna vrijednost projekta je 1.372.557,10 EUR, a udio Međimurske županije je 442.840,00 EUR od čega će 85% biti sufinancirano od strane EU dok je 15% vlastito sufinanciranje. Trajanje projekta je 24 mjeseca.
Sadržaj je isključiva odgovornost  Međimurske županije i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content