Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Međimurju proslavilo 140. obljetnicu

Datum objave: 25. srpnja 2022.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Selnica, prema crkvenim zapisima jedno je od najstarijih dobrovoljih vatrogasnih društava u Međimurju, obilježilo je 140. godišnjicu postojanja i djelovanja. Svečanost obilježavanja ove velike obljetnice započela je dočekom gostiju te prijateljskih vatrogasnih društava nakon čega je održan mimohod vatrogasaca kroz Selnicu.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Davor Debelec osvrnuvši se na bogatu povijest DVD-a te je istaknuo kako svi članovi DVD-a s nestrpljenjem čekaju završetak radova na novom vatrogasnom domu.

DVD Selnica broji 55 članova od čega 26 operativnih članova s položenim ispitom i važećom liječničkom potvrdom. Kontinuirano se ulaže u novu opremu, osposobljavanja i u usavršavanje članova koji tijekom godine sudjeluju na mnogobrojnim natjecanjima. Ove godine DVD je bio domaćin natjecanja s vatrogasnom motornom štrcaljkom Vatrogasne zajednice područja grada Mursko Središće, općine Selnica, Sv. Martin na Muri i Vratišinec.

Svečanoj sjednici prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, predsjednik Općinskog vijeća Nikola Hren, potpredsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Aleksandar Karlovčec te zapovjednik područja grada Mursko Središće, općine Selnica, Sv. Martin na Muri i Vratišinec Mihael Grbavec.

Župan Posavec čestitao je na ovoj važnoj obljetnici te istaknuo kako je Međimurje po broju vatrogasaca, vatrogasne mladeži i DVD-ova jedno od najorganiziranijih i najmasovnijih u Hrvatskoj. „Vaših 140. godina postojanja ima poseban značaj. Bilo je potrebno puno hrabrosti, volje i angažmana da se u ono vrijeme društvo osnuje, ali i održi do danas“, rekao je župan naglasivši kako vatrogasci imaju snagu organizirati se u nekoliko minuta, u bilo koje dana i noći, spremni pomoći drugima.

Okupljenim vatrogascima obratio se i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević koji je poželio nastavak dobrog rada selničkih vatrogasaca uz zajedničku želju da se privede kraju izgradnja vatrogasnog doma.

Kroz 140 godišnju povijest ovog društva prošle su mnoge generacije humanista, a oni najzaslužniji primili su vatrogasna odlikovanja i prigodne zahvalnice.

Ženska vokalna skupina Sveti Marko izvela je hrvatsku i vatrogasnu himnu, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili tamburaši KUD-a Selnica u pratnji Viktorije Brezarić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content