Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski štacun obilježio 3 godine djelovanja, s radom krenula i prva sušara u Međimurju

Datum objave: 22. srpnja 2022.

Prvi hrvatski dućan poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, Međimurski štacun, obilježio je tri godine od otvaranja. Maloprodajni dućan opskrbljen je proizvodima koje su domaći poljoprivrednici isključivo sami proizveli i preradili, a danas okuplja oko 80 kooperanata.

Međimursko bučino ulje, kozji sirevi, svježe voće i povrće, džemovi, suhomesnati proizvodi, vrhunska nagrađivana vina samo su dio domaćih proizvoda koji se može kupiti u Međimurskom štacunu. Međimurje se može pohvaliti kako proizvodi svoj čips od lješnjaka, ljubičasti senf, "međimursku nutellu" - namaz od lješnjaka, crni češnjak, domaće mlince od batata, kao i suncokretovo ulje. „Domaća hrana svaki dan“ moto je kojim se vode, a koji su prepoznali i brojni kupci širom regije. Odlično su prihvaćeni i poklon paketi koji sadrže najbolje od Međimurja, a upravitelj Međimurskog štacuna Ivan Blažon s ponosom je istaknuo da su međimurski proizvodi zahvaljuju poklon paketima obišli cijeli svijet. „Kroz naše aktivnosti pomažemo malim proizvođačima da svoje proizvode jednostavnije i brže distribuiraju, ali ih i savjetujemo o tome koji proizvodi su traženiji.“, dodao je Blažon.

Međimurski štacun pokrenut je u okviru europskog projekta AgriShort punog naziva Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju. Nositelj projekta je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a upravo je zahvaljujući ovom projektu osnovan kratki opskrbni lanac (KOL) „Najbolje ´z Međimurja“ s kojim je krenula ideja otvaranja dućana. Ideju je od samog početka podržala Međimurska županija i župan Matija Posavec.

Uz Štacun, po kojem su bili prvi u Hrvatskoj, napravili su i prvu uslužnu sušaru u Međimurju koja je nedavno krenula s radom, i to besplatno za međimurske proizvođače, naglasila je Valentina Hažić, predsjednica udruge članova KOL-a “Najbolje ‘z Međimurja“ inicijatorica projekta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content