Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Depadansa i službeno u vlasništvu Međimurske županije s ciljem stvaranja boljih uvjeta za korisnike. Župan Posavec: „Međimurje ima najbolji omjer osiguranika i umirovljenika, no našim umirovljenicima potrebne su veće mirovine i novi dom“

Datum objave: 20. srpnja 2022.

U Maloj vijećnici Međimurske županije danas su župan Međimurske županije Matija Posavec i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar potpisali Ugovor o prijenosu prava vlasništva dislocirane jedinice Depadanse Doma za starije i nemoćne Čakovec s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Međimursku županiju. Time se otvara mogućnost lakšeg ulaganja i apliciranja na natječaje za sredstva iz EU fondova radi proširenja ili poboljšanja kapaciteta, uvjeta i usluga za korisnike Doma.

 „Prijenos vlasništva omogućuje bržu i efikasnu provedbu socijalnih komponenti, nova ulaganja i projekte, poput Dnevnog boravka za osobe od Alzheimera i drugih demencija. S obzirom na veliki interes i liste čekanja u domovima, u Međimurskoj županiji nastojat ćemo izgraditi barem još jedan dom za starije i nemoćne osobe.“, kazao je župan Matija Posavec te naglasio da Međimurska županija ima najbolji omjer radno aktivnog stanovništva i umirovljenih osoba. Naime, trenutni prosjek u Hrvatskoj je 1,32, dok je u Međimurju 1,71 te u odnosu na prošlu godinu imamo 717 više zaposlenih. Prošle godine imali smo 25 190 korisnika mirovina, a danas ih je u Međimurju 25 102, što je za 88 korisnika manje. „Omjer osiguranika i umirovljenika se poboljšao, no naši umirovljenici imaju vrlo niske mirovine stoga svako povećanje mirovina nailazi na našu podršku.“, istaknuo je župan Posavec.

Međimurska županija u svoje je vlasništvo bez naknade dobila nekretninu vrijednu 28 milijuna kuna, a odluka o prijenosu vlasništva odobrena je na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije. Dislocirana jedinica Depadanse prostire se na površini od 150 m2 i u njoj su smješteni isključivo pokretniji korisnici, njih oko 110. Međimurska županija je, kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, još 2007. godine prepoznala izuzetnu važnost Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te od tada iz svog proračuna sufinancira boravak korisnika, a zahvaljujući projektu „Pruži ruku“ financiranom europskim sredstvima adaptiran je i opremljen prostor Depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija. U život zajednice kroz rad Dnevnog boravka uključeno je 30 osoba te se tako prevenira njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućena je lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života.

Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te je proveden niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika, čime je posljednjih godina uloženo više od 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe.

Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar podsjetio je da je ovome potpisivanju Ugovora prethodilo nekoliko predradnji. „U skladu sa Zaključkom Vlade Republike Hrvatske iz studenoga 2020., zadužen je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje da, u suradnji s resornim Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osigura sve preduvjete i poduzme potrebne aktivnosti i radnje za uređenje zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama radi prijenosa prava vlasništva na tim nekretninama bez naknade.“, rekao je Serdar. Županije su dobile mogućnost iskazati interes oko prijenosa vlasništva, a Međimurska županija jedanaesta je županija koja je do sada iskoristila to pravo.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content