Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Objavljen novi statistički godišnjak „Međimurska županija u brojkama“

Datum objave: 19. srpnja 2022.

Međimurska županija objavila je novo izdanje statističkog godišnjaka "Međimurska županija u brojkama" koji je nastavak sad već tradicionalne publikacije koja se objavljuje od 2007. godine.

Publikacijom se predstavljaju važniji brojčani podaci o našoj županiji te se uspoređuju s podacima Republike Hrvatske i drugih županija kroz 18 poglavlja, od općih podataka o županiji, upravno- teritorijalnog ustroja i stanovništva, do podataka o zaposlenosti i plaćama, poljoprivredi, industriji, turizmu, obrazovanju, zdravstvu.

Međimurska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja nema naselje s manje od deset stanovnika, odnosno u kojoj nema izumiranja sela zahvaljujući ravnomjernom razvoju svakog grada, općine i naselja. Bilježimo i povoljne gospodarske pokazatelje. U 2019. godini u Međimurju je bilo registrirano ukupno 1 354 obrta, u 2021.  godini 1 414 obrta, a povećanje otvaranja novih obrta zabilježili smo i na kraju 2021. godine kada je bilo registrirano ukupno 1 513 obrta. Povećao se i broj poslovnih subjekata, a stopa nezaposlenosti u Međimurju je među najnižima u Hrvatskoj. Prosječna neto plaća u Međimurskoj županiji 2015. godine iznosila je 4 652, dok je u 2020. godini povećana na 5 774 kune, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Pravi statistički godišnjak 2007. godine pripremio je Ured državne uprave u Međimurskoj županiji, a Međimurska županija nastavila je s izdavanjem nakon integracije s Uredom. U sadržajnom dijelu održan je kontinuitet dodavanjem novih podataka za prošlu godinu te su revidirani novi podaci. Objavljeni su i svi dostupni podaci iz Popisa poljoprivrede 2020. godine i Popisa stanovništva, kućanstva i stanova iz 2021. godine.

Najnoviji statistički godišnjak „Međimurska županija u brojkama“ 2022. možete pronaći na sljedećem linku: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/19id-2_oGdFFh5c7THCx7XqfohbxRneUM

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content