Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Jednokratne potpore za sve srednjoškolce, 87 specijalizacija za liječnike, prijenos vlasništva Depadanse Županiji te 6,6 milijuna kuna za štetu od tuče najvažnije su teme 8. sjednice županijske Skupštine

Datum objave: 14. srpnja 2022.

Svakom srednjoškolcu u narednoj će školskoj godini Međimurska županija isplatiti jednokratnu potporu za pokrivanje troškova nabave radnih materijala i pribora, odluka je koju su na prijedlog župana Međimurske županije Matije Posavca usvojili vijećnici Skupštine Međimurske županije na 8. sjednici održanoj u županijskoj Velikoj vijećnici. Uz to, u Županijskoj bolnici Čakovec otvorit će se 63 nove specijalizacije iz 30 medicinskih područja i 16 subspecijalizacija, a u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije 8 novih specijalizacija.

Na dnevnom redu Skupštine našlo se 11 točaka, među kojima prihvaćanje programa dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Međimurja u ovoj godini, Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Županije za 2021. godinu, Provedbeni program Županije za razdoblje do 2025. godine, izvještaj o radu udruga Zajednice tehničke kulture Međimurske županije za 2021. i program rada za 2022. godinu, te zaključak o davanju suglasnosti o prijenosu prava vlasništva zgrade Depadanse Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec na Međimursku županiju.

6,6 milijuna kuna poljoprivrednicima za štetu od tuče

Nakon što je župan Posavec proglasio prirodnu nepogodu zbog olujnog nevremena praćenog tučom 25. i 27. svibnja 2022. godine, Vlada RH je donijela odluku o dodijeli pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu. Vijećnici su usvojili Prijedlog zaključka o prihvaćanju Programa dodjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Međimurske županije u 2022. godini, koji je temelj za daljnje postupanje. Međimurskim poljoprivrednicima raspolaganju je 6,6 milijuna kuna, koji će im biti raspoređeni temeljem prijava šteta.

Usvojen je i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Međimurske županije za 2021. godinu, a vijećnicima je predstavljen i Provedbeni program Međimurske županije za razdoblje do 2025. godine, još jedan strateški dokument Županije sa vizijom i projektima koji se namjeravaju realizirati u narednom razdoblju. Razvoj Međimurske županije temeljit će se na projektima vrijednima 8 milijardi kuna te na 12 strateških projekata u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu i turizmu s ciljem da Međimurska županija postane gospodarski najsnažnija županija u Hrvatskoj.

300 kuna svim srednjoškolcima iz Međimurja za pokrivanje troškova nabave radnih materijala i pribora

Svim redovnim učenicima srednjih škola sa sjedištem u Međimurskoj županiji, kao i učenicima s prebivalištem na području Međimurske županije koji se, kao redovni učenici, školuju u srednjim školama na području Republike Hrvatske u školskoj godini 2022./2023. Isplatit će se 300 kuna jednokratne potpore za pokrivanje troškova nabave radnih materijala i pribora. „Jednokratne potpore za srednjoškolce još jedna je u nizu mnogih mjera koje provodimo u obrazovanju, od besplatnog prijevoza, asistenata u školama i vrtićima, stipendija za obrtnička zanimanja i djecu branitelja, a po kojima smo jedinstveni u Hrvatskoj.“, kazao je župan Posavec pojasnivši da će za oko 3 600 polaznika srednjih škola u Međimurju i još 300-tinjak koji pohađaju srednje škole izvan područja Međimurja biti izdvojeno 1,2 milijuna kuna.

Prijenosom vlasništva Depadanse Županiji otvara se mogućnost obnove i prijave na EU fondove

Međimurska županija zatražila je prijenos vlasništva zgrade Depadanse Doma za starije i nemoćne u Čakovcu, a kako je procijenjena vrijednost nekretnine 28 milijuna kuna, odluku o prijenosu morali su odobriti vijećnici. Prijenos vlasništva s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Međimursku županiju otvara prostor za nova ulaganja i obnovu zgrade, ali i mogućnost prijave projekata za fondove Europske unije.

Na sjednici je prihvaćena i odluka o provođenju 63 specijalistička usavršavanja iz 30 medicinskih područja i 16 subspecijalizacija u Županijskoj bolnici Čakovec te 8 specijalističkih usavršavanja u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije čime će se u Međimurju zadržati 87 mladih liječnika.

Usvojeno je Izvješće o stanju vatrogastva i zaštite od požara za područje Međimurske županije u 2021. godini, kao i Izvještaj o radu udruga Zajednice tehničke kulture Međimurske županije za 2021. i program rada za 2022. godinu. Usvojena je i odluka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Čakovec o davanju u zakup poslovnog prostora zdravstvenoj radnici Izidori Miser, dr. med. dent.

Vijećnički mandat u mirovanje su stavili vijećnici Nenad Hranilović (HNS) i Vjeran Vrbanec (HDZ), a umjesto Hranilovića mandat će obnašati Mladen Novak. Zdravko Mlinarić novi je predsjednik Odbora za energetiku, komunalnu i prometnu infrastrukturu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content