Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zaklada „Katruža“ iznimno aktivna u prvoj polovici godine: dodijeljena 51 pomoć, LUČ im donirao svoje radove

Datum objave: 12. srpnja 2022.

Već više od 20 godina u Međimurju djeluje Zaklada solidarnosti „Katruža“, jedinstvena zaklada koja svojim brojnim aktivnostima pomaže onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja županije. U prvoj polovici ove godine Zaklada „Katruža“ održala je niz aktivnosti, o čemu su izvijestili župan Međimurske županije Matija Posavec, ujedno upravitelj Zaklade, i članica Upravnog odbora Zaklade „Katruža“ Danica Pongrac Krhač.

Zaklada „Katruža“ osnovana je sa svrhom pružanja  pomoći građanima s područja Međimurske županije za potrebe liječenja, rehabilitaciju, operacije, transplantacija organa, nabave pomagala za invalidne osobe te nabavu lijekova u slučaju kada zdravstveno osiguranje ne podmiruje troškove ili ih ne podmiruje u cijelosti. Pomoć se odobrava na temelju prikupljene medicinske dokumentacije, a ne dodjeljuje se u novčanom obliku već Zaklada nabavlja potrebne lijekove, pomagala, financira konkretnu zdravstvenu uslugu ili podmiruje troškove liječenja.

U ovoj godini je „Katruža“ održala 3 sjednice na kojima je dodijeljena 51 pomoć u iznosu od 189 495  kuna. U okviru Dana Međimurske županije održan je prekrasan koncert u atriju Starog grada Čakovec na kojem je zahvaljujući donacijama građana sakupljeno 3.020,00 kuna, a u organizaciji Društva Hrvata u Stuttgartu održana je Kajkavska večer čiji je prihod od 22.310,00 kuna namijenjen Katruži.

Tijekom svibnja održana je tradicionalna akcija „Katruže za Katružu“, tijekom koje su zahvaljujući udrugama građana i školama, katruže prodavane diljem Međimurja te je tako sakupljeno 24.786,00 kuna. Dio sredstva stigao je i od donacija i članarina fizičkih i pravnih osoba, i to 118.131,00 kuna.

Nastavljena je i dobra suradnja „Katruže“ sa Likovnim udruženjem Čakovec, čiji su članovi donirali svoje radove Zakladi. Kako je pojasnio predsjednik Toni Fažon, LUČ je donirao 13 slika (autori: Dragutin Hajdarović, Gabrijela Binder, Božena Cepanec, Stanko Padarić, Neda Horvat,  Mihajlo Mihajlov, Ljiljana Horvat, Franciska Pongrac, Emilija Horvat, Valerija Cerovec), dok su članovi LUČ-a samostalno donirali još dvadesetak radova. To su: Franciska Pongrac, Vera Lipović  Gabrijela Binder,  Spomenka Marciuš,  Mladen Rajn, Koraljka Rajn,  Branka Toplek  Emilija Horvat, Neda Horvat,  Verica i Helena Vresk. Svoje radove su donirali i Krešimir Frankić iz Zagreba i Ivan Mikec iz Čakovca.

Rad Zaklade pomaže veliki broj institucija, tvrtki, udruga, škola, građana, društva Međimuraca i  teško je nabrojiti sve one koji svojom donacijom podržavaju humanu priču u Međimurju, stoga članovi Upravnog odbora „Katruže“ na čelu sa županom Posavcem ovom prilikom zahvaljuju svima koji su svoje veliko srce otvorili Zakladi te se uključili u njen rad  i aktivnosti kako bi pomogli potrebitima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content