Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nastavak projekta Kontrole plodnosti tla u Međimurskoj županiji – analizirat će se 650 uzoraka tla u 7 općina

Datum objave: 12. srpnja 2022.

Međimurska županija već godinama provodi niz mjera i potpora poljoprivrednicima s ciljem unaprjeđenja ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica, a jedna od mjera koja se provodi sustavno od 2014. godine je Kontrola plodnosti tla. U tom periodu uzeto je preko 3 000 uzoraka tla, a pod kontrolu je stavljeno oko 5.000,00 hektara. Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je nove Sporazume o provedbi kontrole plodnosti tla kojima će se projekt nastaviti u općinama Nedelišće, Donji Vidovec, Orehovica, Podturen, Kotoriba, Domašinec i Belica.

Krajem 2021. godine u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava iz Međimurske županije bilo je upisano 4.738 poljoprivrednih gospodarstava, od čega 4.572 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a raspolagali su s 30.046 hektara poljoprivrednih površina. Zbog važnosti poljoprivrednog sektora i postojećih problema te novih izazova Međimurska županija je izradila Program potpora poljoprivredi za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji obuhvaća 12 mjera koje su usklađene s uredbama Europske komisije koje uređuju državne potpore.

Cilj programa je unaprjeđenja ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica, povećanje vrijednosti proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje kroz ulaganje u preradu i razvoj poljoprivrednih proizvoda. Samo prošle godine za potpore u poljoprivredi Međimurska županija isplatila je oko 2 milijuna kuna poljoprivrednim proizvođačima.

Tijekom 8 godina provođenja mjere kontrole plodnosti tla utrošeno je preko 800.000,00 kuna. Ove godine u proračunu je osigurano 100.000,00 kuna što je dostatno za 650 uzoraka čime im želimo pomoći da utvrde plodnost zemljišta, racionaliziraju proizvodnju, povećaju prinos i kvalitetu proizvoda, ali i da zaštite okoliš i očuvaju svoja poljoprivredna zemljišta.”, pojasnio je župan Posavec.

Krajnji korisnici usluga su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, zadruge i trgovačka društva koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a kontrolu plodnosti tla provodi poduzeće Labosan d.o.o. čiji je direktor Branko Dobravc istaknuo da je kontrola plodnosti tla osnovni preduvjet za održivo upravljanje zemljištem i strateška komponenta održivog razvoja poljoprivrede općenito pa tako i na području Međimurske županije.

U projektu je dosada sudjelovalo 15 općina i 3 grada, a ove se godine uključilo 7 općina čiji su načelnici prepoznali važnost nastavka kontrole plodnosti tla za svoje poljoprivrednike.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content