Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Dekanovcu prezentirana vještina izrade tradicionalnih ukrasa - kinča

Datum objave: 9. srpnja 2022.

Na samu šezdesetu godišnjicu smrti Florijana Andrašeca, KUU „Florijan Andrašec“ Dekanovec, u suradnji s PŠ Florijana Andrašeca Dekanovec i Općinom Dekanovec, po prvi put je u Međimurju organizirao Festival „kinča“ - promociju i njegovanje vještine izrade cvijeća i ukrasa od krep papira. Na Festivalu su se okupile udruge i pojedinci iz Međimurja i Hrvatskog zagorja koji njeguju vještinu izrade cvijeća i ukrasa od krep-papira poznate pod nazivom „kinč“.

Vještina izrade cvijeća od krep papira nematerijalna je kulturna baština Međimurja, a vrijedne ruke naših žena ju održavaju. Među najvještijim čuvaricama ovog blaga koje nesebično prenose svoje znanje mlađim naraštajima su Nada Tomašek i Ljubica Đurkin. Na mnogim radionicama izrađuju ružice raznih oblika, girlande, patice, svatovske jabuke, cimeri ali i aranžmani za groblje.

Na prvom festivalu kinča svoje radove izložili su KUU“Florijan Andrašec“ Dekanovec, Katarina Blažon, Ljubica Bubek, KUD „Podturen“, Marija Novak, Ana Sobočanec, Društvo žena Mursko Središće te KUU „Magda i Luisa“ iz Madžareva.

Na festivalu, uz izlagače kinča, međimursku popevku izveli su Limena glazba Dekanovec, KUD Novakovec, Lea Šprajc i učenice PŠ Florijana Andrašeca Dekanovec koje su predstavile razlikovni rječnik pod nazivom "Međimurski vrčok" koji je ujedno i slikovnica. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content