Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prostori Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, programi europskih fondova, pošumljavanje i izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu bile teme 4. sjednice Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji

Datum objave: 7. srpnja 2022.

Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prostor za rad Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, informacije o pošumljavanju na području županije i višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. bile su teme 4. sjednice Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji koji je održan u četvrtak, 7. srpnja u županijskoj Velikoj vijećnici.

Već više od 75 godina u Međimurskoj županiji aktivna je Zajednica tehničke kulture Međimurske županije koja okuplja oko 2 000 članova unutar 11 udruga. Veliki problem Zajednice je što nema prostor za rad u svom vlasništvu, a kako bi se što prije našao adekvatno rješenje, na prijedlog župana Međimurske županije Matije Posavca i gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini, na kolegiju se raspravljalo o ovoj temi. Zgrada u kojoj djeluje Zajednica tehničke kulture Međimurske županije zajedno sa Zajednicom tehničke kulture Grada Čakovca i Aeroklubom Čakovec, u vlasništvu je Grada Čakovca i 17 općina, što predstavlja dodatan izazov jer apliciranje na europske fondove s ciljem obnove zgrade nije moguće ukoliko nije riješeno vlasništvo nekretnine. Naime, zgrada je održavana skromnim sredstvima Zajednice, a sada joj je prijeko potrebna obnova nakon 35 godina. Plan je obiju zajednica tehničke kulture da se nakon obnove napravi Centar tehničke kulture u kojem bi se okupljali mladi tehničari i smjestile sve udruge tehničke kulture, pojasnio je predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved, gradonačelnici i načelnici su usvojili prijedlog kojim će općine prenijeti svoj dio vlasništva na Grad Čakovec.

Župan Posavec gradonačelnicima i načelnicima je predstavio operativne programe koji će omogućiti povlačenje novih sredstava iz fondova Europske unije do 2027. godine. Hrvatskoj će na raspolaganju biti 8,7 milijardi eura kroz program Konkurentnost i kohezija, Integrirani teritorijalni program i program Učinkoviti ljudski potencijali. Međimurskoj županiji te međimurskih gradovima i općina najzanimljiviji su prioriteti programa Konkurentnost i kohezija koji uključuju jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanja i inovacije, podupiranje poslovne konkurentnosti, digitalizaciju i razvoj vještina za pametnu specijalizaciju, kao i energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te jačanje zdravstvenog sustava. Kroz ovaj program bit će dostupno 5,031 milijarda eura. Moći će se nastaviti s energetskom obnovom škola i javnih ustanova, digitalizirati gradski i prigradski sustavi javnog prijevoza, izgraditi, dograditi i modernizirati vrtići te javna turistička i sportska infrastruktura.

U svrhu poboljšanja primjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ubrzanja postupaka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, dodjele zemljišta onim korisnicima koji će se na državnom poljoprivrednom zemljištu baviti proizvodnjom koja stvara dodanu vrijednost, uspostave efikasnije kontrole korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta kao dobra od interesa za Republiku Hrvatsku usvojene su  izmjene i dopune Zakona, o kojima je gradonačelnike i načelnike izvijestio načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede Igor Miodrag.

Informaciju o organizaciji pošumljavanja na području Međimurske županije dala je predstavnica Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Mihaela Mesarić. Prijedlog je da se pošumljavanje provoditi tijekom jeseni, a općine i gradovi uključit će se kroz pronalazak pogodnih i dostupnih lokacija za pošumljavanje, dok će Međimurska priroda imati savjetodavnu ulogu i kontakt sa šumarskom strukom oko odabira prikladnih sadnica.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content