Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec na sastanku s premijerom, ministrima i županima. Međimurskim poljoprivrednicima u kolovozu će biti isplaćeno 6,6 milijuna odštete od tuče

Datum objave: 6. srpnja 2022.

Župan Međimurske županije Matija Posavec sudjelovao je na sastanku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministara sa županima hrvatskih županija, predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina na temu rješavanja problematike ujednačenog razvoja čitave Hrvatske.

Raspravljalo se o temama Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. godine o čemu je izvjestila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Na ovu se temu osvrnuo i župan Posavec koji je istaknuo da bi se trebala povećati uloga županijskih razvojnih agencija pri evaluaciji projekata kako bi se europska sredstva što bolje iskoristila.

Posebne su teme današnjeg sastanka bile i ulaganje u poljoprivredni razvoj, te ublažavanje utjecaja poskupljenja energenata na sve segmente života u Hrvatskoj. Župan Posavec kazao je da se u Međimurskoj županiji kao jedna od mjera ublažavanja posljedica energetske krize postavljanju fotonaponske elektrane na javne ustanove, no njihovo se postavljanje sufinancira samo s 40%. Stoga je župan uputio prijedlog da se iznos sufinanciranja poveća čime bi se zasigurno povećao interes županija i povećala energetska neovisnost.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković iznijela je dosadašnje mjere pomoći za smanjenje posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19. Dodala je i da će Ministarstvo poljoprivrede tijekom kolovoza isplatiti potpore županijama za štete u poljoprivredi nastale od tuče u svibnju i lipnju. Temeljem pristiglih zahtjeva, međimurskim poljoprivrednicima isplatit će se 6.602.500,00 kuna kao pomoć za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče.

Župan Posavec osvrnuo se i na nedostatak domova za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj iznijevši prijedlog da se kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti financira izgradnja barem jednog doma za starije i nemoćne osobe u svakoj županiji.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content