Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje, kao destinacija održivog turizma, kandidirat će se za prvi certifikat „Green Destinations“ u Hrvatskoj

Datum objave: 6. srpnja 2022.

Novih 1,2 milijuna kuna stiglo je u Međimursku županiju za turističke projekte kojima će se brendirati turistički sadržaji Međimurja, unaprijediti destinacijski informacijski sustav najsjevernije hrvatske županije i izraditi priprema za dobivanje certifikata „Green Destinations“, čime će Međimurje biti prvo u Hrvatskoj koje nosi ovu svjetski priznatu markicu održivog turizma.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i sporta, Međimurje će se kandidirati za certifikat „Green Destinations“, svjetski priznatu markicu koja će svim posjetiteljima ukazati kako se u Međimurju provodi održivi turizam, kako se živi s prirodom, pazi na ekologiju, štiti okoliš te da je ljudsko djelovanje na “zeleni” život smanjeno na najmanju razinu, pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula dodavši da je dobivanje certifikata veliki iskorak za prepoznatljivost Međimurja i kvalitetu turističke ponude.

Green Destinations je organizacija osnovana 2014. godine s ciljem pružanja platforme za certificiranje i promicanje „zelenih“ turističkih odredišta na svjetskoj razini. Do danas je prepoznata kao jedna od vodećih organizacija u promoviranju održivosti u turizmu, a pod „zelenim“ odredištima organizacija smatra turistička odredišta koja su postigla visok stupanj održivosti prema 80-ak kriterija Globalnog vijeća za održivi turizam koje je odobrilo dodjelu certifikata „Green Destination Standard“ za unapređivanje održivih politika i održivo upravljanje odredištima. 

Certifikat posjeduje oko 200 destinacija diljem svijeta, a Green Destinations Standard krajnja je razina globalnog priznanja za kvalitetu destinacije i održivo upravljanje destinacijom.. U Hrvatskoj ni jedna destinacija za sada ne posjeduje ovaj certifikat, odnosno Mali Lošinj nositelj je srebrne nagrade „Green Destination. Na našu zastavu pored nagrade za Europsku destinaciju izvrsnosti, Decantera, titule Europske regije sporta, UNESCO-ova priznanja i titule najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma, želimo dodati još jednu markicu koju definitivno zaslužujemo .“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Za izradu integriranog koncepta pripreme i certificiranja „Green Destinations“ izdvojit će se 200 000 kuna, dok će se 228 000 kuna izdvojiti za unaprjeđenje destinacijskog informacijskog sustava Međimurja čime će se omogućiti učinkovito upravljanje razvojem turizma i lakše prikupljanje podataka koji će biti podloga za donošenje odluka i usmjeravanje investicija u sektoru turizma. „Istraživanje koje je za naše potrebe proveo Institut za turizam pokazalo je da se čak 76% naših gostiju o Međimurju informiralo putem interneta i to je pokazatelj koji govori da je važno da imamo dobro razvijene web stranice i sustav koji može odgovoriti na potrebe gostiju, ali sektora i lokalne zajednice.“, kazao je Grula. Pri unaprjeđenju cijelog sustava turističkih zajednica u Međimurskoj županiji koristit će se najsuvremenije tehnologije, pri čemu će važnu ulogu imati IT sektor i umjetna inteligencija koja se što više nastoji razvijati u Međimurju, istaknuo je župan Posavec.

Pored dva spomenuta projekta, 780 000 kuna usmjerit će se i u brendiranje prvog ekomuzeja u ovom dijelu regije, jedinstvenog Ekomuzeja Međimurje malo koji objedinjuje i vrhunski interpretira kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja. Do sada je u ovaj projekt uloženo ukupno 10 milijuna eura, stoga će od jeseni krenuti promotivna kampanja usmjerena na domaće i inozemno tržište. Uz ovih 1.208.000, 00 kuna, stiglo je i 140 000 kuna za promociju projekta „100 dvoraca Sjeverne Hrvatske“ u koji su uključene Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija.  

Brojke koje smo već u ovoj godini ostvarili u turizmu pokazuju da je Međimurje prepoznato kao odlična destinacija kontinentalnog turizma, no ne stajemo s ulaganjima, razvojem novih turističkih sadržaja i unaprjeđivanjem turističke infrastrukture. Uskoro otvaramo vidikovac na Mađerkinom bregu, a fokus nam je na novih projektima koje želimo realizirati, a to su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu i palača Starog grada Zrinskih u Čakovcu, Kuća Međimurske popevke u Donjoj Dubravi, centri za interpretaciju Sveti Jeronim u Štrigovi i Dravski zlatari u Donjem Vidovcu.“, zaključno je poručio župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content