Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projektom vrijednim gotovo 300 000 eura obnovljen je i dodatno razvijen prognostički sustav poplava na rijeci Muri

Datum objave: 5. srpnja 2022.

Konferencijom u Dekanovcu predstavljeni su rezultati i obilježen uspješan završetak projekta For Mura - Nadogradnja i razvoj sustava upozoravanja i prognostičkog modela Mure. Projektom vrijednim gotovo 300 000 eura obnovljen je i dodatno razvijen prognostički sustav poplava na rijeci Muri.

Učinci i prijetnje uzrokovane poplavama na 48 km mađarsko-hrvatske dionice rijeke Mure od zajedničkog interesa utječu na oba područja i zahtijevaju blisku suradnju u aktivnostima obrane od poplava. Međunarodni sustav za upozoravanje i prognozu poplava za cijelo slivno područje Mure, koji daje 6-dnevnu prognozu vodostaja i protoka, razvile su Austrija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska 2011. godine, a zahvaljujući Interreg Programu prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, početkom 2021. godine započeo je projekt Nadogradnja i razvoj sustava upozoravanja i prognostičkog modela Mure.
Projekt je vrijedan 297.891,00 eura, a korisnik iz Hrvatske su Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu.

Koordinirana, profesionalnija i stručnija razina mađarsko-hrvatske suradnje tijekom obrane od poplave na rijeci Muri

Završnoj konferenciji projekta nazočili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

Projektom se sustav na hrvatsko-mađarskoj dionici od zajedničkog interesa obnovio na način da se 1D prognostički model ažurirao sa najnovijim podacima i nadogradio u skladu sa suvremenom tehnologijom. Uz rijeku Muru postavljeno je 7 novih ultrazvučnih mjerača razine vode koji će prvenstveno služiti za unaprjeđenje rada prognostičkog modela.

Zajedničkom prekograničnom suradnjom nadležnih mađarskih i hrvatskih institucija, rizici od poplava mogu se puno bolje procijeniti jer prekogranični model za prognozu poplava omogućuje brzu dostupnost relevantnih informacija na cijeloj dionici Mure.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content