Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Objavljeni rezultati istraživanja proračunske transparentnosti: Međimurska županija dobila peticu te je u samom vrhu Hrvatske po transparentnosti

Datum objave: 4. srpnja 2022.

Institut za javne financije već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina, a Međimurska županija i ove je godine dobila najvišu ocjenu 5 te je svrstana u skupinu najtransparentnijih županija.

Time je nastavljen kontinuitet visoke transparentnosti u Međimurskoj županiji koja je na trećem mjestu među hrvatskim županijama promatrajući transparentnost županija, gradova i općina. Međimurska županija  za svaku proračunsku godinu na svojim web stranicama objavljuje “Proračun u malom” ili “Proračun za građane”, sažetak proračuna Međimurske županije s najvažnijim smjernicama, koji u osnovnom crtama pojašnjava planove i aktivnosti u Međimurskoj županiji. Ovakvim pregledom proračuna cilj je omogućiti svim građanima uvid u prihode i rashode Županije kako bi dobili transparentnu i potpunu informaciju o radu županijske uprave te kako bi mogli sudjelovati u planiranju i donošenju proračuna.

Osim Međimurske županije ocjenu 5 za proračunsku transparentnost dobila su 3 međimurska grada i 19 općina. 2 općine dobile su ocjenu 4, a 1 općina ocjenu 3.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju od 2015.-2022. porasla s 1,8 na 4,5. Pomaci su primjetni kod svih vrsta lokalnih jedinica za sve proračunske dokumente, a to najbolje prikazuje objava proračuna za građane – 2015. ga je objavilo samo 1% općina, a 2022. čak 79%, ističu iz Instituta za javne financije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content