Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na samu godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju EUROPE DIRECT Čakovec organizirao radionicu „Uvođenje eura“ koja je privukla velik broj poduzetnika, obrtnika i OPG-ovaca

Datum objave: 1. srpnja 2022.

Veliki interes poduzetnika, obrtnika i vlasnika OPG-ova koji su se odazvali na radionicu „Uvođenje eura“ održanoj u zgradi Scheier još jedna su potvrda dobrog smjera aktivnosti EUROPE DIRECT Čakovec centra koji je u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirao radionicu s ciljem edukacije relevantnih dionika o promjenama koje nastupaju s eurom, a koje se direktno tiču njihova poslovanja.

Šest mjeseci dijeli nas od dana kada euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. Hrvatska ispunjava sve kriterije i spremna je za uvođenje eura 1. siječnja 2023, ako se to službeno i potvrdi u odluci Vijeća EU-a tijekom srpnja. Proces uvođenja nove valute zahtjeva prilagodbe i promjene, kako poslovnih procesa tako i pravovremeno osposobljavanje radnika za rad u novoj službenoj valuti. Izrazito je važno ne podcijeniti opseg aktivnosti i prilagodbe koje je potrebno poduzeti kako bi se svaki poslovni subjekt pravovremeno pripremio za poslovanje u novoj službenoj valuti.

Čakovec je jedan od 10 hrvatskih gradova u kojima djeluju EUROPE DIRECT centri s ciljem da građanima približe Europsku uniju i teme vezane uz nju. Uvođenje eura najaktualniji je i jedan od najvažnijih procesa koji je pred nama, stoga je važno da se građanima informacije pruže na vrijeme i da one budu što jasnije.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da je radionica simbolično organizirana na samu godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju te da će se organizirati još sličnih aktivnosti s obzirom da je tema privukla veliki interes kod građana.

Kako je istaknuo voditelj EUROPE DIRECT Čakovec centra i pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, ovo je treća radionica u nizu aktivnosti koje Predstavništvo Europske komisije i EUROPE DIRECT centri organiziraju u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom financija na temu uvođenja eura u Hrvatskoj.

Predavačice Ivana Žepić iz Ministarstva financija i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sveobuhvatnim su prezentacijama prisutnima približile promjene koje će nastupiti uvođenjem eura, a direktno se tiču njihova poslovanja.

Predstavljene su glavne odrednice zakonskih okvira te kronologija postupka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj pod krovnim Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH (NN 57/22). Predavačice su se osvrnule na najvažnije aktivnosti i promjene poslovnih procesa koji se očekuju u periodu do 5. rujna 2022. godine, kada započinje obvezno dvojno iskazivanje cijena, kao i što očekivati nakon 1. siječnja 2023. kada Hrvatska planira uvođenje eura, ukoliko se to i službeno potvrdi odlukom Vijeća EU. Isto se očekuje tijekom srpnja, baš kao i Uredba o fiksnom tečaju konverzije.

Svi poslovni subjekti u Hrvatskoj trebaju se na vrijeme pripremiti za poslovanje u novoj službenoj valuti, istaknuto je na radionici, posebno prema krajnjem potrošaču. Pojašnjen je pojam Etičkog kodeksa, kojemu je cilj omogućiti transparentno uvođenje eura, odnosno zašto je i koliko važno da se poslovni subjekti pridruže ovoj inicijativi.

Na radionicama se iznose iskustva drugih zemalja članica u uvođenju eura (Predstavništvo Europske komisije), govori o Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (Ministarstvo financija) uključujući računovodstvena pitanja i pitanja o poslovnim knjigama – evidentiranje, izvještavanje i porezne aspekte, te o pripremi poslovnih subjekata za uvođenje eura (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja) pri čemu se daje pregled smjernica i predstavljaju pripremne aktivnosti vezane za pristupanje Etičkom kodeksu.

Podsjetimo, čelnici država članica EU-a prošlog petka su podržali preporuku o ulasku Hrvatske u europodručje, što je predzadnji korak u procesu odlučivanja. Na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN) 12. srpnja očekuje se zadnji korak, a to je usvajanje triju zakonodavnih prijedloga o ulasku Hrvatske u europodručje.

Na sjednici 13. svibnja 2022. Hrvatski sabor donio je Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Njime se uređuje uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, pravila za preračunavanje, opskrba i zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, dvojni optjecaj, dvojno iskazivanje, primjena načela neprekidnosti pravnih instrumenata, proračuni, financijski planovi, poslovne knjige, financijski izvještaji i porezi u procesu uvođenja eura, nadzor nad primjenom ovoga Zakona te prekršajne odredbe. Tim zakonom osigurava se provedba niza akata Europske unije, među kojima je niz uredbi Europskog parlamenta i Vijeća.

Izvor: EUROPE DIRECT Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content