Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Godina dana prekrasne priče: Riznica Međimurja ostvarila 17 600 posjeta, na samu godišnjicu održat će se koncert „Iz srca međimurske popevke“

Datum objave: 30. lipnja 2022.

Prošlo je točno godinu dana od otvorenja novog Muzeja nematerijalne baštine, Riznice Međimurja, bisera kontinentalne Hrvatske kojim je očuvana međimurska kulturna baština i tradicija kroz projekt vrijedan 45 milijuna kuna. Usprkos pandemiji koronavirusa, Riznica Međimurja postala je neizostavno mjesto sjeverozapadne Hrvatske koje se mora posjetiti, što potvrđuju i brojke - od otvorenja do danas bilježe 17 575 posjetitelja.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine trajala je nekoliko godina, no isplatilo se čekati. „S nestrpljenjem smo iščekivali sat kada ćemo konačno javnosti otvoriti vrata uređenih prostora fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu oplemenjene novim muzejom, kafićem, multimedijalnom dvoranom i suvenirnicom. S ponosom i ljubavlju promatramo kako danas Stari grad živi u novom sjaju i namjeni.“, istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

U posljednjih godinu dana Muzej Međimurja Čakovec, uključujući sve njegove postave, posjetilo je ukupno 22 992 posjetitelja. Za usporedbu, u 2019. godini, Muzej je imao 12 014 posjetitelja. Dvostruko više posjetitelja rezultat su atraktivnosti odličnog postava Riznice, ali i vrijednog rada djelatnika Muzeja koji marljivo surađuju s lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim društvima i zajedno s njima njeguju kulturnu baštinu Međimurja kroz razne aktivnosti.

Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ovaj projekt međimurska je ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke, a ponosni smo što je muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire ta da konačno živi punim plućima zahvaljujući mnogim sadržajima i manifestacijama.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši da je Riznica Međimurja samo jedan u nizu projekta koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju.

Stari grad Zrinskih samo je dio odličnih turističkih sadržaja koje Međimurje nudi. Osim prekrasne prirode, ukusnih domaćih proizvoda i jela te međimurskih vina koja su nedavno nagrađena s čak 25 Decantera, važan dio turističke ponude su i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Terme Sveti Martin, Skelarska i Mlinarska kuća u Žabniku, Matulov grunt u Frkanovcu, Centar Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, Međimurska palača turizmaEkomuzej Međimurje malo, a svakog vikenda do najvažnijih i najljepših atrakcija gornjeg Međimurja vozi „Hop on-hop off“ autobus, prvi takav destinacijski sustav u Hrvatskoj i šire izvan velikih gradova.

Međimurje već sada ostvarilo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Nedavno je u Peklenici otvoren Spomen park naftaštvu, a u Murskom Središću Spomen dom rudarstvu. Uskoro nas očekuje otvorenje vidikovca na Mađerkinom bregu, a među strateškim razvojnim projektima koji su u planu za naredno razdoblje su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, Palača Međimurske popevke u Donjoj Dubravi, Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste, centri za interpretaciju Sveti Jeronim u Štrigovi, Dravski zlatari u Donjem Vidovcu i Halicanum u Svetom Martinu na Muri, kao i razvoj glampova i robinzonskih smještaja te daljnji razvoj Hop on – hop off sustava kroz električna vozila.

Riznica Međimurja učvrstila je Međimurje na turističkoj karti Hrvatske, što vidimo i po broju gostiju koji nas posjećuju. Ostvarili smo 68% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a već sada imamo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, stoga do kraja godine očekujemo odlične turističke rezultate.“, kazao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

11 međimurskih izvođača interpretirat će međimursku popevku na koncertu povodom godišnjice

U subotu, 9. srpnja, na samu godišnjicu otvorenja Riznice Međimurja, organiziran je niz posebnih događaja. Prijepodne, od 10 do 11:30 sati za najmlađe će se održati besplatna edukativno-kreativna radionica Zmaj Pozoj (dob 6 +). Navečer, od 20 sati, u prekrasnom ambijentu atrija Staroga grada u Čakovcu pod zajedničkim imenom „Iz srca međimurske popevke – koncert Riznici Međimurja za 1. rođendan“ međimursku popevku interpretirat će 11 osebujnih međimurskih izvođača: Neven Kolarić, Ivan i Anka Lisjak, Marija Magdalena Kočila, Lidija Bajuk, Josip Brdar & glazbeni sastav Maruleki, Krunoslav & Martin Lajtman, Lea Šprajc, Zbor Pučpuljike, Tamara Korunek & Marko Žerjav, Nikola Grabar & Marino Tomasović, Cecilija Merkač Hudopisk.

Karte su besplatne, ali i ograničene, te ih možete podignuti u suvenirnici Riznice Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content