Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Josip Francki Novak dvostruki je europski viceprvak u obaranju ruke

Datum objave: 29. lipnja 2022.

Iako obaranje ruke u Hrvatskoj još nije dovoljno poznat sport, Međimurje se može pohvaliti da ima dvostrukog europskog viceprvaka. Nakon što je prošle godine osvojio drugo mjesto na Europskom prvenstvu u Litvi, 21-godišnji Josip Francki Novak iz Pribislavca i s ovogodišnjeg se Europskog prvenstva vratio sa srebrnom medaljom. 

Sportom se bavi od djetinjstva i uvijek je postizao dobre rezultate u svim sportovima kojima se bavio. Ponosan je nositelj smeđeg pojasa u karateu. S obaranjem ruke upoznao se 2018. godine te je ga je ovaj sport odmah privukao. Ubrzo je počeo sam trenirati, a 2019. postao je i članom Hrvatskog saveza za obaranje ruke. Tada su počele stizati i prve velike medalje.

Prošle je godine sa ekipom iz Saveza ostvario povijesne rezultate te je osvojio četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu održanom u Rumunjskoj i drugo mjesto u kategoriji juniori +80kg u obaranju ruke na Europskom prvenstvu 2021. održanom u Litvi.

Tjedno odradi pet do šest treninga, a velika podrška mu je obitelj. Sav trud koji je uložio posljednjih mjeseci isplatio se u svibnju kada je na Europskom prvenstvu u Bukureštu u kategoriji do 90 kg bio drugi u natjecanju s lijevom rukom, dok je s desnom rukom ostao korak do odličja te je zauzeo četvrto mjesto. Europsko prvenstvo ove je godine okupilo 720 natjecatelja iz 26 zemalja, a 16 hrvatskih predstavnika, među kojima je i Josip, osvojili su ukupno sedam medalja - četiri zlata, dva srebra i broncu. Čestitke na ostvarenim rezultatima uputio mu je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da je Međimurje kao europska regija sporta ponosno što ima brojne mlade i perspektivne sportaše. Josip se već priprema za nove izazove, Svjetski kup u Mađarskoj u rujnu i Svjetsko prvenstvo koje će se u prosincu održati u Turskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content