Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana antifašističke borbe

Datum objave: 22. lipnja 2022.

Poštovane Međimurke i Međimurci,

u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski obred, današnji dan obilježavamo kao Dan antifašističke borbe. Bila je to prva antifašistička postrojba, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Za nas, Međimurce, to nije bio samo početak antifašističkog otpora, već i početak konačnog pripajanja Hrvatskoj. U postrojbama narodnooslobodilačke vojske sudjelovalo je 2 376 hrabrih boraca iz Međimurja. Poginulo ih je 329, a 1 839 je bilo zatočeno u nacifašističkim logorima i zatvorima, 848 ih je ubijeno u logorima i zatvorima ili su poginuli kao civilne žrtve.

Naša je obveza da njegujemo sjećanje na njih, kao i na sve hrabre branitelje koji su kroz povijest poginuli za našu državu i na čijoj su žrtvi postavljeni temelji naše slobodne Hrvatske. Njihova vjera i hrabrost neka nam budu poticaj da zajedno i snažno gradimo bolju budućnost za mlađe generacije.

Svim Međimurkama i Međimurcima želim sretan Dan antifašističke borbe!

ŽUPAN

Matija Posavec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content