Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Počinju ljetni STEM kampovi za djecu i mlade u sklopu projekta „ITEO-Popularizacija STEM-a u Međimurju“

Datum objave: 21. lipnja 2022.

Predstavljanje budućih aktivnosti projekta „ITEO-popularizacija STEM-a u Međimurju“, s naglaskom na višednevne radionice za djecu i mlade, bila je glavna tema konferencije za medije održane u utorak, 21. lipnja, u multimedijskoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Okupljenima se najprije obratila Barbara Srnec Bujanić, voditeljica projekta iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije, koja je svoj govor bazirala na dosad realiziranim aktivnostima nositelja projekta – udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) - i njezinih partnera – Međimurskog informatičkog kluba, Astronomskog društva VEGA, Radio kluba Međimurje Čakovec, Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforme za Društveni centar Čakovec, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, Međimurskog veleučilišta u Čakovcu te Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

"Uz eksponate postavljene u Parku znanosti, u sklopu projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u visini od 2.226.017,52 kn, održano je nekoliko studijskih putovanja i edukacija, čiji je cilj jačanje kapaciteta stručnjaka iz raznih STEM područja. Usvojena znanja predstavnici organizacija civilnog društva i ustanova već su imali prilike primijeniti u praksi i prenijeti ciljanoj skupini na jednodnevnim događajima za djecu, mlade i opću populaciju. Održan je niz zanimljivih predavanja, radionica modelarstva u osnovnim školama diljem Međimurja, organizirano promatranje neba, izrađen je ljudski sunčani sat ispred ulaza na Međimursko veleučilište u Čakovcu, gdje su provedene i zanimljive STEM radionice.", nabrojila je B. Srnec Bujanić.

Kampovi kao motivacija i usmjerenje

Međimurski župan Matija Posavec pohvalio je rad svih uključenih u navedeni projekt te istaknuo potencijal ljetnih kampova za djecu i mlade.

"Oni su prostor za kreativnost djece koja na taj način mogu kompenzirati slobodno vrijeme, a ujedno su i rezultat cjelogodišnjeg rada naših centara izvrsnosti i udruga. Popularizacija rada je i svrha postojanja Zajednice tehničke kulture koja objedinjuje sve udruge iz područja tehničke kulture. Kampovi su odlična prilika da djeca i mladi način steknu kompetencije i znanja te da ih motiviraju i usmjere za daljnje korake u životu.", naglasio je između ostalog župan Posavec.

Tri kampa za više od 250 učenika

"Temeljem dosadašnjih edukacija i studijskih putovanja imali smo prilike vidjeti i naučiti nešto novo, ali smo ujedno i došli do spoznaje da je kvaliteta obrazovanja koju mi pružamo na izuzetno visokoj razini te da drugima možemo poslužiti kao primjer dobre prakse.", uvodno je komentirao Dejan Drabić, predsjednik udruge MIS, osvrnuvši se potom na predstojeće aktivnosti koje traju do kraja godine. U fokusu je organizacija višednevnih radionica (kampova) namijenjenih učenicima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Dva kampa započet će s provedbom narednih dana, dok će se jedan održati na jesen.

"Prvi kamp provest će udruge MIS i MIK uz podršku varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike u Čakovcu, u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, od 27. lipnja do 1. srpnja. U tom periodu paralelno će se održavati pet radionica iz područja računalnih igara, programiranja, 3D modeliranja, umjetne inteligencije i Internet stvari. Drugi kamp se odvija na dvije lokacije – u Murskom Središću i Prelogu. Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije u Murskom Središću tijekom pet dana - također od 27. lipnja do 1. srpnja - provodit će radionice fotografije, 3D modeliranja, modelarstva i strojarstva te oslikavanja predmeta, dok će udruge MIS i MIK u Prelogu organizirati edukacije iz područja programiranja i modelarstva. Iste su na rasporedu od 29. lipnja do 13. srpnja.", izložio je Drabić te pozvao sve zainteresirane da se prijave putem prijavnica objavljenih na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora.

PRIJAVNICA ZA RADIONICE U ČAKOVCU

PRIJAVNICA ZA RADIONICE U MURSKOM SREDIŠĆU

PRIJAVNICA ZA RADIONICE U PRELOGU

Izvor: Mladi informatički stručnjaci 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content