Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

3. Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu: Željko Mezga trasirao stazu u obliku "matula"

Datum objave: 21. lipnja 2022.

Treći ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održan je nedjelju, 19. lipnja. Adresa Frkanovec 30 i stara “hiža” dočekala je posjetitelje uz krasan cvat plavih hortenzija, prigodno u plavoj boji, jer u ovom edukacijsko-istraživačkom centru između ostalog interpretira se značaj leptira plavaca, a i sam zaštitni znak i naziv grunta simboliziraju leptire plavce. Stručni djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda upoznali su posjetitelje sa zanimljivim spojem tradicijske arhitekture i moderne interpretacije, poviješću nekadašnjih vlasnika grunta i otkrili što to znači biti rezidencija za umjetnike i prirodoslovce te edukacijsko-istraživački centar. Pojedine obitelji su iskoristile svježinu i ugodan ambijent živopisnog mjesta Frkanovca te organizirale vlastiti piknik na gruntu.

Druženje je oplemenio i ljubitelj prirode Željko Mezga iz Knezovca, koji je trasirao stazu za hodanje ili trčanje u obliku matula, odnosno leptira. Staza “Matul” dugačka je oko 15 km i prolazi Bedekovićevim grabama, Frkanovcem, Zasadbregom, Merhatovcem, Plešivicom… U ugodnoj hladovini sjenice posjetitelje je vrlo rado uz pomoć vlastitih originalno trasiranih staza i karti upoznao s mogućnostima rekreacije u ovom gornjomeđimurskom kraju.

Sljedeći i posljednji ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održat će se 25. rujna. Krajem sedmog mjeseca, točnije na Svjetski dan rendžera u nedjelju 31. srpnja, na Matulovu gruntu održat će se 2. Kamp mladih čuvara prirode. Kako je Matulov grunt prije svega rezidencija za pisce, umjetnike i prirodoslovce, od 20. lipnja do 3. srpnja na gruntu boravi novi rezident, pjesnik Vernes Subašić iz Zenice.

Izvor: JU za zaštitu prirode "Međimurska priroda"

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content