Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

III. osnovna škola Čakovec proslavila 50. obljetnicu djelovanja

Datum objave: 15. lipnja 2022.

Grad Čakovec osnivač je 5 osnovnih škola sa 2 područne, Centra za odgoj i obrazovanje i Umjetničke škole. Jedna od njih je i III. osnovna škola Čakovec koja je velikom svečanošću u Centru za kulturu Čakovec proslavila svojih 50 godina rada.

Naime u nedjelju, 5. rujna 2021. navršeno je punih 50 godina otkako je održana svečanost otvorenja Treće, a u ponedjeljak, 6. rujna 2021. – prvog dana školske i nastavne godine 2021./22. jednako toliko godina otkako je ovu školu po prvi puta ispunio žamor dječjih glasova. Čakovečka škola od tada je rasla i razvijala se zajedno s okolinom, sa svojim učenicima i njihovim obiteljima, sa svojim nastavnicima i zaposlenicima.

Naša je škola postala prava dama i ponosno nosi svoje godine. Za sve naše učenike, sve nas, ona je poput zvijezde vodilje koja je osvijetlila i odredila smjer brojnih životnih puteva. Usmjerila nas je na pravi put i zahvaljujući znanju i iskustvu koje naši djelatnici nesebično dijele sa svojim učenicima i kolegama, svi mi danas hodamo pravo, svojim putem. Dajem vam riječ da ćemo se svi mi i dalje truditi da nebo bude posuto zvijezdama, i putevi osvjetljeni zvijezdama čiji sjaj raste obrazovanjem u našoj školi“, rekla je u svom govoru ravnateljica Nataša Hajdinjak.

U 50 godina školstva u Trećoj se promijenilo niz pojedinosti koje čine živote svih nas. Promijenilo se i školovanje, osobito u izazovna vremena u kojima živimo, no puno je toga zadržalo svoj kontinuitet, baš kao predanost, entuzijazam, bivanje ukorak s vremenom kod učitelja i profesora te rezultati i razvoj učenika. Tako je čakovečka škola prva uvela građanski odgoj, jedan su od pokretača Dječjeg gradskog vijeća, učenica Lea Pongrac ujedno je bila prva dječja gradonačelnica Grada Čakovca, danas su e-twinning škola, škola bez nasilja i eko škola, a u Međimurju poznati po uspješnoj organizaciji ljetnih i zimskih kampova tehničke kulture, kao domaćin modelarske lige i projekta Ruža međimurska.

348 učenika u 16 razrednih odjela uz 48 djelatnika škole

„Naša čakovečka škola ima svoju dušu i karakter te je Grad Čakovec na isto iznimno ponosan. Svjesni smo, baš kao i u III. osnovnoj školi, da su učitelji ti koji naše mlade umove usmjeravaju u život, te osim znanja daju i dio sebe u njihovu budućnost. Vrata škole uvijek su otvorena svima, posebno bivšim učenicima i njihovim roditeljima te učiteljima, a to je pravi pokazatelj o kakvom se kolektivu radi. Svim bivšim i sadašnjim mentorima, učiteljima, djelatnicima škole na čelu s ravnateljicom i učenicima od srca čestitam veliki rođendan čakovečke Treće te obećajem kako ćemo vas i dalje pratiti u novim izazovima, projektima i potrebama osnovnog školstva u našem gradu“, istakla je u svom obraćanju Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca u ime osnivača.

3. osnovna u Čakovcu danas ima 48 djelatnika te 348 učenika okupljenih u 16 razrednih odjela. Svima njima njihov dan pritom su čestitali i župan Međimurske županije Matija Posavec i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Planovi za jednosmjensku nastavu u čakovečkoj školi

50 godina je značajno vrijeme i razdoblje za život Međimurja te školstva općenito. Proučavanjem osnovnog školstva u Međimurju, još 1929. kada je donesen zakon o školama po kojem smo tada krenuli raditi, krajnji cilj nastave nije bio da učenici iznesu knjiško znanje, već da iznesu što više praktične nastave koje su prilagođene potrebama svog zavičaja i kraja, koje će im koristiti u životu. Već tada bila je potreba da škole budu inovativne i kreativne, a 3. osnovna škola to je desetljećima kasnije i prepoznala. Na svim dosadašnjim uspjesima treba čestitati mentorima, nastavnicima, profesorima, ravnateljici i učenicima koji imaju kvalitetno obrazovanje“, rekao je župan Posavec i dao punu podršku školi i Gradu Čakovcu da 3. osnovna što skorije bude u jednosmjenskoj nastavi.

Zvijezde su se danas nametnule kao lajtmotiv svečanosti, ali podrška u ispunjenoj dvorani dokaz je da ste sve postigli sami, dugogodišnjim uspješnim vodstvom te promišljenim radom. To je rezultat odličnih profesora koji su karakterno obilježje svake škole. Uspjeh je vidljiv bilo da govorimo o brojnosti izvannastavnih aktivnosti, specifikumu građanskog odgoja koji može biti model za cijelu Hrvatsku, o izvrsnom odnosu s nacionalnim manjinama, međunarodnoj suradnji, suradnji s vjerskim zajednicama ili o uspjesima na natjecanjima, zaista imate na što biti ponosni“, dodao je državni tajnik i nadovezavši se na župana naglasio kako će se u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem školi omogućiti da ide u jednu smjenu, ali nakon toga i da bude među prvima koja će ići u cjelodnevnu nastavu.

Kako škola njeguje višegodišnju suradnju s vojvođanskim Hrvatima, sve prisutne pritom je pozdravila i Jasna Vojnić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji te poželjela školi nastavak dobrih rezultata i pozitivnog primjera rada.

Uz film o školi koji je napravio najbolji presjek pet desetljeća rada, svojim nastupima predstavili su se plesna skupina III. osnovne škole Čakovec, recitatori te školski zbor i tamburaši koji su svečanost zatvorili izvedbom ulomka „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ koji dijeli rođendan s čakovečkom školom.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content