Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisani ugovori za projekte obnovljivih izvora energije u 6 osnovnih i područnih škola te Domu zdravlja Čakovec vrijedni 5,5 milijuna kuna s ciljem što veće energetske neovisnosti

Datum objave: 14. lipnja 2022.

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovore zahvaljujući kojima se kreće u izradu dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije u osnovnim školama Orehovica i Štrigova, područnim školama Zebanec, Peklenica i Prekopa te Domu zdravlja Čakovec vrijedne 5,5 milijuna kuna.

Time se nastavlja ulaganje u energetsku učinkovitost u Međimurskoj županiji, a nakon obnove školskih zgrada, Međimurska energetska agencija d.o.o. je u suradnji s osnivačem Međimurskom županijom te obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, prijavila 6 projekata na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost o vanjskim sustavima, kao i o cijenama energenata koje neprekidno rastu, a na što ne možemo utjecati.“, naglasio je direktor Međimurske energetske agencije MENEA Alen Višnjić koji je pojasnio da je u suradnji s projektantima, a prema postojećem stanju objekata i režimu njihova korištenja, projektirana kombinacija sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline i sunčanih (fotonaponskih) elektrana na krovovima objekata.

U većini slučajeva se postojeći sustavi grijanja zadržavaju za pokrivanje vršnih opterećena (nekoliko najhladnijih dana u godini), dok se sve ostale potrebe objekata zadovoljavaju novim sustavima koji gotovo samodostatni, odnosno dizalice topline koje za pogon koriste električnu energiju napajat će se iz fotonaponskih elektrana.

Ukupan iznos radova na rekonstrukciji kotlovnica prema glavnim projektima iznosi 2,6 milijuna kuna. Isto toliko procjenjuje se vrijednost investicije u fotonaponske elektrane ukupne instalirane snage 216 kW, čime bi se trebale ostvariti uštede veće od 75% u isporučenoj energiji, odnosno onoj koja se do sada preuzimala iz mreže.

Kada tome pridodamo troškove izrade glavnih projekata te usluge stručnog nadzora od 266 tisuća kuna dolazimo do ukupnog iznosa investicija od 5,5 milijuna kuna od čega 40% sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ulaganjem u obnovljive izvore energije zakoračili smo u segment energetske neovisnosti jer želimo smanjiti trošak energenata s obzirom na izazove tržišta. Zato je važno da smo iskoristili poziv, a što veća energetska neovisnost cilj je koji smo zacrtali u županijskoj strategiji.“, kazao je župan Posavec.

Ugovore su potpisali ravnateljica Osnovne škole Selnica Anica Rašperger, ravnatelj Osnovne škole Elvis Šarić, načelnik Općine Štrigova i ravnatelj Osnovne škole Štrigova Stanislav Rebernik, ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić, a potpisivanju su nazočili načelnica Općine Orehovica Dijana Novak, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Blaženka Novak i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač.

Zajedničkom investicijom Županije i Grada Mursko Središće obnovit će se rukometno igralište kod škole

Pored projekata kojima će se nastaviti podizanje energetske neovisnosti u školstvu i zdravstvu, župan Međimurske županije potpisao je i Sporazum o zajedničkom financiranju rekonstrukcije rukometnog igrališta kod Osnovne škole Mursko Središće s gradonačelnikom Grada Mursko Središće Draženom Srpakom.

Naime, Međimurska županija kao Europska regija sporta 2022 potiče izgradnju kvalitetne sportske infrastrukture, pa se nakon nove atletske staze u Belici, kreće u obnovu rukometnog igrališta u Murskom Središću. Zajedničkom investicijom Grada i Županije vrijednom  109 375 kuna temeljito će se obnoviti sportski tereni na radost učenika, ali i brojnih sportskih udruga i građana koji ih koriste.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content