Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 110. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji 

Datum objave: 13. lipnja 2022.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji  održalo je 8. lipnja 2022. godine 110. sjednicu na kojoj se raspravljalo o utjecaju cijene energenata, komunalnih doprinosa, roba i usluga na gospodarstvo te na život i standard građana, kretanjima na tržištu rada u Međimurskoj županiji i o novom Zakonu o radu te kako socijalnim dijalogom doći do kvalitetnih radnih mjesta.

Na temu novog Zakona o radu i kako socijalnim dijalogom doći do kvalitetnih radnih mjesta, Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji je nakon vrlo konstruktivne rasprave donijelo slijedeći zaključak:

Nedvojbeno je da su temelji  kvalitetnog radno mjesta: sigurnost, povjerenje i zadovoljstvo. Stoga bi socijalni partneri kroz kreiranje bilo kojeg zakona a posebice  „Zakona o radu“ trebali imati na umu da stvore zakonske uvjete za implementaciju svih triju spomenutih segmenata:.. sigurnosti, povjerenja i zadovoljstva.

Ako govorimo o Zakonu o radu onda je za ZADOVOLJSTVO socijalnih partnera te budućih korisnika Zakona ključna  dobra zakonska implementacija sigurnosti i fleksibilnosti u isti Zakon. Ključno je pitanje da li ćemo  kroz novi Zakon o radu  odnosno Izmjena i dopuna Zakona o radu dobili navedeno?

Stoga apeliramo na resorno Ministarstvo da se kod pročišćenog teksta, a prije upućivanja na usvajanje i Javne rasprave u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o radu implementiraju navedene komponente u svrhu zadovoljstva svih strana. Isto tako apelira se na sve socijalne partnere da se po usvajanju Izmjena i dopuna  Zakona o radu odmah pristupi izradi kompletnog novog Zakona o radu koji će biti u skladu vremena i  prostora u kojima živimo te  u skladu tehnologija i modernih načina  poslovanja uz maksimalnu zaštitu radnika i poslodavca,  ali i usklađenu fleksibilnost na zadovoljstvo svih strana.

Socijalni dijalog  socijalnih partnera u kreiranju kvalitetnih radnih mjesta nema alternative.

Važna tema sjednice bila je utjecaj cijene energenata, komunalnih doprinosa, roba i usluga na gospodarstvo te na život i standard građana- osvrt na učinjeno - zaključci s 108. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji koja je održana 28. veljače 2022. Razlog sazivanja sjednice sa spomenutom temom bila je ozbiljnost situacije uslijed apstraktnih povećanja cijena energenata te zbog početka rata u Ukrajini koji će imati nesagledive posljedice na svjetsku ekonomiju i financije, posebice na cijene energenata, a time i na  gospodarstvo te život građana. Cilj je bio kroz demokratski dijalog socijalnih partnera ukazati na ozbiljnost situacije, naći i predložiti moguća rješenja te od mjerodavnih institucija zatražiti implementaciju istih u hitnom  rješavanje krizne situacije, kako za gospodarske subjekte tako i za građane.

Vijeće je zaključke ove sjednice 3.ožujka 2022.godine  ( KLASA:024-04/22-02/5 , URBROJ: 2109-05/03-22-6) uputiti  svih nacionalnih i lokalnih institucijama mjerodavnih za rješavanje problematike iz današnje rasprave. Od istih  se tražilo hitno rješavanje krizne situacije uz apel za sagledavanje mogućnosti implementacije predloženih mjera sa  sjednice u odredbe o rješavanju problema oko ublažavanja posljedica uzrokovanih cijenama energenata. Od istih su se tražile i povratne informacija učinjenog .

Kako je  Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji pripremalo sjednicu na kojoj se želio dati osvrt na  učinjeno  ponovno smo  25. svibnja 2022. godine uputili  dopis( KLASA:024-04/22-02/5 , URBROJ: 2109-05/03-22-9)  svih nacionalnih i lokalnih institucijama mjerodavnih za rješavanje  ili ublažavanje posljedica uslijed apstraktnog rasta cijena energenata, cijena proizvoda i usluga te brzorastuće inflacije koju plaće ne mogu i neće moći pratiti. Ovo nije samo kriza regije ili države nego kriza svjetskih razmjera te se može prevladati  samo uz nesebično  odricanje i pružanje maksimuma, istaknuo je predsjednik GSV-a u MŽ Ivan Senčar.

Predstojnik Hrvatskog zavoda za  zapošljavanje Područni ured Čakovec Nikola Hren uz redovite informacije, članove je informirao i o zapošljavanju raseljenih osoba iz Ukrajine koje su svoj smještaj našle na području Međimurske županije Hrvatske.

Trenutno su u Međimurskoj županiji zaposlene 72 osobe ( 37 muških i 35 žena ) iz Ukrajine – aktivni osiguranici  Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na temelju radnih dozvola  i  onih koji su pod privremenom zaštitom tj. koji su došli nakon početka rata u Ukrajini.  Od tog broja 34 su osobe pod  privremenom zaštitom ( 8 muških i 26 žena ) koje su zaposlene  preko Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje i na otvorenom tržištu rada   bez posredovanja Zavoda.  Preko Zavoda je do sada prošlo preko 70 osoba. Tvrtke na području Međimurske županije  zainteresirane su za zapošljavanje raseljenih soba iz Ukrajine koje su različitih  struka od ekonomista, profesora, odvjetnika, doktora , stomatologa.  Problem koji se javlja  je nostrifikacija diploma pa rade i žele raditi i van struke.  U Područnom uredu Čakovec angažirana su tri   prevoditelja za ukrajinski jezik radi olakšavanja  komunikacije s Uredom i s poslodavcima.   Postoje zahtjevi  za samozapošljavanje i  osposobljavanje. Područni ured Čakovec ulaže velike napore  kako bi zadovoljio  želje raseljenih osoba  da se zaposle i uz mnoge izazove kao što su smještaj djece u vrijeme dok majke rade i  nepoznavanje hrvatskog jezika , uz pomoć i razumijevanje  tvrtki s područja Međimurske županije,  zaposlio je  osobe koje su  to željele i dalje dogovara poslove.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content