Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Krunoslav Mikulan promovira Međimurje i međimurske legende kroz nove dječje romane

Datum objave: 12. lipnja 2022.

Nakon što je 2019. godine objavio roman „Zmaj ispod Starog grada“, a prošle godine njegov nastavak pod nazivom „Škola u opasnosti“, čakovečki sveučilišni profesor i književnik, dr.sc. Krunoslav Mikulan, predstavio je novu knjigu „Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva“. Riječ je o novom serijalu o psećem agentu Princu, a knjiga je predstavljena zajedno sa serijalom „Zmaj“ u Riznici Međimurja.

Kako je sam autor pojasnio, prva dva romana inspirirana su međimurskom legendom o zmaju ispod Starog grada Čakovec, a u priče je upleo i druge motive iz usmeno-predajne baštine Međimurja, poput vila, vještica, pesjaneka i vukodlaka. Za roman „Zmaj ispod Staroga grada“ već je primio  priznanja, Nagradu Artefakt (književna nagrada za najbolja literarna dostignuća u hrvatskoj spekulativnoj fikciji) i Nagradu Mali princ (regionalna nagrada za dječju knjigu za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije). U posljednjem romanu glavnu ulogu ima pas Princ, čiji se lik temelji na Mikulanovom kućnom ljubimcu pekinezeru Princu koji je u knjizi postao genetski modificiran tajni agent, kojega britanska kraljica pošalje na tajnu misiju u daleku i tajanstvenu zemlju Hrvatsku. Kako dr. Mikulan uvijek u knjigama nastoji promovirati Međimurje, i u ovom se djelu dio radnje odvija u Čakovcu.

Čestitke na novim naslovima uputio mu je župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalivši mu na promociji međimurske baštine i mitologije kroz pisanu riječ. Predstavljanju je nazočila i urednica svih triju naslova Dubravka Težak, glazbeni gost događaja bila je Lea Šprajc, a program je vodila kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Janja Kovač.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content