Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udruga ekonomista Međimurja obilježila velikih 70 godina aktivnog rada. Učenici ETŠ-a i Srednje škole Prelog pokazali zašto je budućnost udruge sigurna

Datum objave: 11. lipnja 2022.

Udruga ekonomista Međimurja ove godine ponosno obilježava 70 godina aktivnog rada kao jedna od najstarijih strukovnih udruga na ovome području, a tim je povodom u zgradi Scheier održana svečanost proslave velikog jubileja.

Osnovana 23. studenoga 1952. godine kao Podružnica ekonomista Hrvatske u Čakovcu, svoje prve aktivnosti vezala je uz organizaciju predavanja i seminara u međimurskim poduzećima s ciljem ekonomskog obrazovanja radnika. Kako je istaknula predsjednica Udruge ekonomista Međimurja Dušanka Novak, tijekom godina mijenjani su nazivi i broj članova, no uvijek je postojalo zanimanje međimurskih ekonomista za djelatnosti udruge zahvaljujući čemu je aktivno djelovala svih ovih desetljeća. U svom je govoru podsjetila na dosadašnje predsjednike udruge i članove izvršnih odbora koji su bili pokretači rada i aktivnosti, a to su: Ivo Baković, Jure Tomljenović, Franjo Kuhanec, Ivan Vukšić, Željko Kermek, Jolanka Turza, Stjepan Korunić, Dragutin Lončarić, Zlatko Švenda, Ana Vrbanec, Franjo Jozić i Alojzije Sobočanec.

Čestitke Udruzi ekonomista Međimurja na velikih 70 godina rada uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je članovima zahvalio na njihovom doprinosu u razvoju i rastu međimurskog gospodarstva. „U tih sedam desetljeća Međimurje je prošlo mnogo turbulencija, mijenjale su se države, standardi, način rada, no vaša je udruga još uvijek živa zahvaljujući strasti koju imate prema svom poslu. Živimo u vremenima koja su vrlo nepredvidljiva, no zato je važno imati dobru strategiju. Unatoč izazovnim vremenima, međimursko gospodarstvo je itekako stabilno i vitalno što potvrđuju brojke.“, kazao je župan Posavec dodavši da je Međimurje jedna od dvije županije koja ima veći BDP sada nego prije krizne 2008. godine, treća županija u Hrvatskoj promatrajući izvoz po broju zaposlenih, najuspješnija po privlačenju europskih sredstava. „Uza sve mjere, ulaganja i projekte koje provodimo, važan naglasak stavljamo na mijenjanje obrazovne strukture u sinergiji s gospodarstvom kako bi naše mlađe generacije mogle odmah naći posao u Međimurju.“, naglasio je župan i poručio članovima udruge da je Međimurska županija uvijek otvorena za njihove ideje i prijedloge.

U okviru udruge djeluje ogranak „Mladi ekonomisti“ kojeg čine učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec i Srednje škole Prelog, a koji su na samom početku programa obilježavanja održali radionicu na temu financijske pismenosti učenicima I. i II. osnovne škole u Čakovcu te pokazali da je budućnost udruge sigurna.

Mlade ekonomiste pohvalila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja se osvrnula na ekonomiju Grada Čakovca te dodala da se nada da je smjer razvoja grada na dobrom putu kroz otvaranje europskim fondovima pri čemu imaju veliku podršku Međimurske županije i Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e.

U fokusu djelatnosti udruge uvijek je stručno usavršavanje kroz organizaciju predavanja i javnih tribina pa je predavanje na temu aktualne ekonomske situacije održao prof.dr. Ljubo Jurčić, a mr. Ana Kralj iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA predstavila je investicijske projekte u Međimurju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content