Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Muzej Međimurja Čakovec domaćin II. Zrinijade, četrdesetak učenika pokazat će svoje znanje o obitelji Zrinskih

Datum objave: 10. lipnja 2022.

Muzej Međimurja Čakovec suorganizator je i domaćin II. Zrinijade – natjecanja učenika hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske u znanju o povijesti obitelji Zrinski. Inicijator natjecanja u znanju o povijesti obitelji Zrinskih je Hrvatski povijesni muzej, a kako je istaknula ravnateljica Matea Brstilo Rešetar, nema boljeg mjesta za održavanje natjecanja od Starog grada Zrinskih u Čakovcu.

Četrdesetak učenika i njihove mentore pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji im je zaželio dobrodošlicu u Međimurje, u županiju Zrinskih. „Stari grad u Čakovcu jedan je od najvrjednijih spomenika u Hrvatskoj te ga nastojimo što više čuvati i razvijati kako bi ostao u nasljeđe još brojnim generacijama. Naši Zrinski bili su pjesnici, književnici, plemići, razvijali su naš kraj, odavde su kretali u svoje bitke.“, kazao je župan Posavec koji je učenicima zahvalio što čuvaju povijest obitelji Zrinskih.

U ovogodišnjoj Zrinijadi sudjeluju četveročlani timovi učenika i mentora iz deset osnovnih škola: I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Ane Katarine Zrinski iz Retkovaca, OŠ Dubovec iz Karlovca, OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca, OŠ Petar Zrinski iz Jalžabeta, OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca, OŠ Slava Raškaj iz Ozlja i OŠ Štrigova.

Za njih je pripremljen cjelodnevni program, edukativni kviz i scenski prikaz o obitelji Zrinski uz svečano proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada. Prošlogodišnja I. Zrinijada održana je povodom obilježavanja velikih jubileja Petra Zrinskog, no održana je u online izdanju. Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan istaknula je ponos što imaju priliku biti domaćini Zrinijade, uz nadu da će ovo natjecanje u Čakovcu postati duga tradicija.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content