Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan Investicijski forum Sjeverne Hrvatske, Međimurje treće u Hrvatskoj promatrajući izvoz po zaposlenome

Datum objave: 9. lipnja 2022.

Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je investicijski forum Sjeverne Hrvatske koji je održan u Murskom Središću u organizaciji poslovnog tjednika Lider. Četvrti je to ovogodišnji Lider Invest te posljednji prije same završnice i dodjele nagrada za najbolje proizvodne investicije koja će se održati početkom prosinca u Zagrebu.

Kada govorimo o gospodarstvu, izvozu i proizvodnoj propulzivnosti nema boljeg mjesta za gospodarske teme od Međimurja. U krizama i izazovima uvijek smo znali funkcionirati tako da postižemo dobre rezultate što potvrđuju naši gospodarski pokazatelji.“, kazao je župan Posavec dodavši da međimursko gospodarstvo posljednjih deset godina ubrzano raste, a prema analizi Lidera Međimurska županija treća je u Hrvatskoj među županijama promatrajući izvoz po broju zaposlenih:

„Kada usporedimo veličinu naše županije, broj poduzetnika i zaposlenih s rezultatima koje postižemo, ponosni smo na snagu našeg gospodarstva. Jedna smo od dvije županije u Hrvatskoj koje imaju veći BDP sada nego prije krizne 2008. godine. Stopa nezaposlenosti nam je vrlo niska, trenutno iznosi 4,1% te imamo 580 radnih mjesta više nego u odnosu na prosinac prošle godine. Promatrajući izvoz po zaposlenome, međimurski poduzetnici treći su u Hrvatskoj.“

Poslovni tjednik Lider pokrenuo je 2016. poseban projekt Lider Invest, nagradu za najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj, kako bi promicao ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost.

Misija projekta je jačanje povjerenja u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače/investitore te predstavljanje, praćenje i nagrađivanje proizvodnih investicija.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović u svom je uvodnom govoru na otvorenju foruma poručio kako su sve tvrtke jednake, ali da su neke ipak „jednakije“ od drugih, a to su proizvode tvrtke: „Smatram da će standard i život biti bolji kada u Hrvatskoj bude toliko proizvodnih tvrtki koliko ih ima ovdje na sjeveru Hrvatske.“

Okupljene sudionike pozdravio je i domaćin, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak koji je istaknuo da su pojedini poduzetnici u Međimurskoj županiji unatoč krizi posljednje dvije godine povećali svoju proizvodnju. „Svako radno mjesto koje je očuvano je iznimno važno i vrijedno. Naše gospodarske zone nemaju slobodnog mjesta, pa smo već krenuli u fazu proširenja i nadam se da ćemo u tome brzo uspjeti.“,  rekao je gradonačelnik Srpak.

Obilaskom hrvatskih regija i održavanjem investicijskih mini foruma Lider nastoji poduzetnicima pružiti potrebne informacije o investicijskoj klimi, inicijativama jedinica lokalne samouprave, mogućnostima i izvorima financiranja te otvoriti raspravu o dosad pokrenutim projektima.

Strategija koju provodimo u Međimurskoj županiji je da poduzetnicima nastojimo dati vjetar u leđa u skladu s našim mogućnostima, stvaramo pozitivno gospodarsko ozračje, dajemo snažan zamah ulaganjima u gospodarske zone te zajedno s gradovima i općinama nastojimo što više iskoristiti europska sredstva, kako bi izvorne prihode mogli usmjeriti za socijalno komponentu podrške građanima kroz razne potpore.“, pojasnio je župan Posavec koji je dodao da se Međimurje nastoji okrenuti automobilskoj industriji kao dobroj budućnosti, a tome se prilagođava i obrazovna strategija županije.

Nakon pozdravnih govora i predstavljanja projekta Lider Invest, uvod u prvi panel dao je konzultant i vlasnik tvrtke Instar Boris Teški, ujedno i član stručnog odbora Lider invest s temom ''Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije''. Pohvalio je Međimursku županiju kao jedinu u Hrvatskoj koju je ponovno nagradio ugledni časopis Financial Times te ju svrstao među 10 najboljih europskih regija budućnosti, kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi.

Program je nastavljen s dva panela na teme „Kako stvoriti poticajno okruženje unatoč svim preprekama“ i '“Investitori i primjeri dobre prakse“ na kojima su sudjelovati: župan Posavec, gradonačelnik Srpak, urednik Lidera Šajatović, voditelj ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj Anton Kovačev, predsjednik uprave HAMAG-BICRA Vjeran Vrbanec , osnivač i vlasnik tvrtke Sobočan d.o.o. Franjo Sobočan, predsjednik Uprave tvrtke Press Glass d.o.o. Igor Vlahović i urednica komentatorica iz Lidera Manuela Tašler.

U suradnji s  općinama, gradovima i županijama te institucionalnim partnerima Lider poziva poduzetnike da nominiraju svoja ulaganja i tako postanu kandidati za nagradu Lider Invest.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content