Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na skupštini Zajednice tehničke kulture Međimurske županije predstavljene prvakinje Hrvatske u modelarskoj ligi

Datum objave: 8. lipnja 2022.

Zajednica tehničke kulture Međimurske županije održala je redovnu skupštinu za svoje članove koja je započela izložbom i predstavljanjem pobjedničkih modela koji su osvojili 1.mjesto na državnoj modelarskoj ligi, od ukupno 23 ekipe iz cijele Hrvatske.

Učenice osnovne škole Domašinec, Helena Perhoč i Mateja Kovač s mentoricom Renatom Martinec,  uspješno su riješile zadatak da se unimat strojem izreže i sastavi rad prema predlošku te naći težište koje pokreće model, zbog čega su osvojile najveći broj bodova i time postale najbolje u Hrvatskoj. U rješavanju zadatka, osim znanja iz tehničke kulture, bilo je potrebno i znanje iz fizike.

Prestižnu pobjedničku titulu najboljih, u kategoriji djece s poteškoćama, ponijela je i ekipa iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, učenici Nikola Bobičanec i Elvis Topčagić, uz mentore Vedrana Vurušića i Kristinu Najman.

Bio je to sjajan uvod u predstavljanje ovogodišnjih rezultata Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, krovne organizacije tehničke kulture, koja se bavi promicanjem tehničke kulture među mladima osnovnoškolskog, srednjoškolskog i studentskog uzrasta, te zainteresiranim građanima.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved osvrnuo se na niz održanih aktivnosti među kojima je istaknuo formiranje Code klubova kroz projekt Hrvatska stvara, Dane tehničke kulture, učeničke kampove, sudjelovanje na sajmu Agro arca, te realizirane aktivnosti drugih udruga u okviru Zajednice.

Organizirano bavljenje tehnikom u Međimurju počelo je prije 75 godina, kada je 1946.godine osnovana Prijemna radio sekcija – preteča današnjeg Radiokluba „Međimurje“. U Zajednici je okupljeno 11 udruga i to Aeroklub Međimurje, Astronomsko društvo „Vega“, Autoklub Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture, Foto-kino klub Ivanovec, Međimurski informatički klub, Mladi informatički stručnjaci, Nautički klub „Labud“, Oldtimer klub „Međimurje“, Radioklub „Međimurje“ i Zmajarski klub „Rode“.

Ponosan na sve rezultate koje ostvaruju članovi Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, župan Matija Posavec čestitao je na svim osvojenim nagradama i ostvarenim rezultatima, te najavio povećanje financijske podrške za razvoj tehničke kulture, kao i rješavanje pitanja trajnog prostora za Zajednicu.

Čestitkama se pridružila i članica Upravnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture Dragica Benčik, a skupštini je nazočio i predstavnik grada Preloga Miroslav Hržić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content