Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano otvoren Centar PrInOS u Čakovcu vrijedan oko 14 milijuna kuna

Datum objave: 6. lipnja 2022.

Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec nositelj je EU projekta, financiranog u stopostotnom iznosu bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj te Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020., dok su partneri Grad Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec te Centar za pomoć u kući Međimurske županije.

Radi se o projektu vrijednom 14 milijuna kuna u okviru kojeg je izgrađen Centar PrInOS – pružanje inkluzivnih oblika skrbi koji za područje Međimurske županije pruža nove izvaninstitucionalne usluge usmjerene na beskućnike te starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici. U ponedjeljak, 6. lipnja svečano su otvoreni novi prostori u Čakovcu.

Valja napomenuti kako ovo nije ni prihvatilište ni prenoćište, već će korisnici imati priliku nekoliko mjeseci, u projektu definiranom maksimalnom roku, biti dio organiziranog stanovanja te pritom dobiti priliku da se osamostale i izađu kako iz Centra, tako i nepovoljnog životnog statusa.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj, voditeljica projekta Vlatka Vincetić i Dubravka Kečkeš, ravnateljica Crvenog križa Čakovec predstavili su projekt u kojem će se pružati usluga organiziranog stanovanja namijenjenog beskućnicima koji će samostalno živjeti u 5 stambenih jedinica, uz potrebnu stručnu podršku koja će biti osigurana kroz uslugu poludnevnog boravka. „Također, u sklopu Centra djeluje kuhinja u kojoj se pripremaju topli obroci za starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici te im se isti dostavljaju, čime je na terenu u potpunosti omogućeno pružanje socijalne usluge pomoći u kući. Socijalne usluge koje se pružaju u Centru PrInOS su interaktivne i dinamizirane s ciljem preobrazbe iz statusa pasivnog primatelja skrbi u aktivnog i odgovornog korisnika“, objasnila je voditeljica, a Valkaj dodao kako Centar predstavlja svojevrsnu platformu za budućnost, u sklopu koje će razvijati nove socijalne inovacije kojima se istodobno podmiruju socijalne potrebe učinkovitije od drugih te stvaraju novi društveni odnosi i suradnja. Sve s ciljem povećanja socijalne uključenosti aktualnih marginaliziranih skupina i prevencije institucionalizacije.

Ravnatelj je iskoristio priliku da naglasi kako je projektom za samo devet mjeseci u funkciju stavljen novi centar, nakon što je krenuo 15. ožujka, a radovi zaključeni 14. prosinca 2021. godine.

U okviru projekta rekonstruiran je i dograđen objekt na mjestu bivšeg skladišta Međimurskih voda u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu. Zemljište je Ugovorom o pravu građenja ustupio Grad Čakovec s ciljem beskućnicima omogućiti neovisan i dostojanstven život, a izvan gradskih ulica. „Izuzetno mi je drago što danas i formalno otvaramo centar Prinos financiran europskim sredstvima, kao prvi takvi projekt u Međimurskoj županiji. Grad Čakovec, kao županijsko središte, ali i cijela Međimurska županija, trebaju ovakav oblik skrbi, te vjerujem da će Centar u konačnici smanjiti ovisnost potrebitih osoba o zajednici. Smisao Centra nije samo osigurati smještaj osobama koje zbog inih razloga ostanu bez krova nad glavom, već im pomoći da se oni što prije i bezbolnije, kroz radionice i programe koji će se ovdje odvijati, vrate normalnom životu. Iako takvih osoba ima najviše na čakovečkom području, ovo je Centar za cijelu županiju, te vrlo važnom smatram činjenicu da su se u sufinanciranje rada uključile sve naše jedinice lokalne samouprave. Dakle, cijelo Međimurje ovime ima riješen smještaj beskućnika i to ne više nekim ad hoc rješenjima, već sustavno, uključujući brigu, skrb i pomoć da što prije stanu na noge“, rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i čestitala svima uključenima u projekt, cijeloj ekipi Crvenog križa te dodala kako je važno istaknuti kako od ožujka na istom prostoru djeluje i Pučka kuhinja, preko koje se obroci dostavljaju na kućni prag, što je standard više nego što je bio ranije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pritom je rekao kako je još jednom, ovim projektom i novim Centrom, Međimurje primjer dobre prakse. „Napravili smo jedan veliki iskorak u generalnoj socijalnoj politici i odnosu prema članovima naše zajednice i društva koji su najslabija karika. A uvijek su zajednica i društvo toliko jaki koliko je jaka i čvrsta ona slaba karika. Na ovaj način pokazali smo zajedništvo općina i gradova te kvalitetno iskorištavanje europskih sredstva. Svatko tko je dao barem mali doprinos, posredan ili neposredan u projektu, može biti ponosan. Ovo je velika stvar s obzirom da imamo jedan prostor, centar okupljanja, centar kojeg možemo razvijati dalje u smislu pomoći onima kojima je pomoć potrebna. To vidimo svakodnevno kroz Centar za pomoć u kući, jer znate da potrebe i dalje postoje“, rekao je i dodao da svatko tko treba pomoć mora znati da uvijek može u Međimurju na tu pomoć i računati.

Izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt pozdravio je projekt i rad Crvenog križa na međimurskom području, kao tek jedno od sedam društava koja su povukla zajednički oko 100 milijuna kuna za svoje investicije. „Ponosan sam na vas i ponosan sam na činjenicu da prvi u nizu novih objekata otvaramo upravo u Međimurju. Veseli me što ste prepoznali potrebu svoje zajednice, svih koji će gravitirati ovom Centru, a pritom ste dali najjači impuls gradu i najranjivijim skupinama. Moram primijetiti da u sredinama gdje postoje ovakvi sjajni ljudi i jaka podrška, tamo se i investira u kvalitetu života najugroženijih stanovnika, dok u siromašnim krajevima, pod siromaštvom mislim onom po idejama, nema želje da se stvari mijenjaju. Tamo gdje su najveće potrebe pozitivnih primjera je iznimno malo“, naglasio je predsjednik, čestitao cijeloj čakovečkoj ekipi Crvenog križa i poručio svima prisutnima da budu otvoreni te pomažu svim ljudima u zajednici. Ujedno je pozvao Međimurce i Čakovčane da svoje pozitivno iskustvo podijele s drugima, kako bi prema našem primjeru i ostali u zemlji napravili isti iskorak.

Pritom je naglašeno kako je već u planu i dalje razvijati nove socijalne usluge, uz skoro proširenje prostora Centra Prinos.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content