Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i dalje jedina u Hrvatskoj stipendira obrtnička zvanja, dodijeljeno prvih 88 stipendija

Datum objave: 6. lipnja 2022.

Čak 88 učenica i učenika deficitarnih obrtničkih zvanja u Međimurju primat će godišnju stipendiju u iznosu od 6 000 kuna zahvaljujući projektu koji Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom te gradovima i općinama provodi još od 2003. godine.

Do sada je više od 500 stipendista izravno na svoje račune dobilo stipendije u ukupnoj vrijednosti od 3 milijuna kuna s ciljem motiviranja učenika da upišu strukovne škole i steknu znanja za kojima tržište rada već godinama vapi. Svečanost potpisivanja prvih ugovora održana je u dvorani Udruženja obrtnika Međimurske županije, a nazočili su joj župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Obrtnike komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović te načelnici općina Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec Ervin Vičević, Martin Srša i Mihael Grbavec i pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović.

Kako je istaknuo predsjednik Komore Lukovnjak, na natječaj je stigao rekordan broj prijava, njih 179. Za usporedbu, prošle je godine potpisan 41 ugovor o stipendiranju, a ove godine stipendirat će se trostruko više međimurskih učenika. Razlog ogromnom interesu je činjenica da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja od ove godine više ne dodjeljuje stipendije, no prepoznavši vrijednost ovog projekta u Međimurju, jedinice lokalne i regionalne samouprave u svojim su proračunima namaknula dodatna sredstva kako bi se stipendirao što veći broj učenika. Uz Međimursku županiju, u projekt se ove godine uključilo 15 općina, i to: Goričan, Selnica, Sveti Martin na Muri, Vratišinec, Strahoninec, Domašinec, Dekanovec, Podturen, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec, Orehovica, Donji Kraljevec, Mala Subotica, Pribislavec i Nedelišće. Najvažniji kriteriji za dobivanje stipendije su opći uspjeh u prethodnom razdoblju, prosjek prihoda po članu domaćinstva i broj djece u zajedničkom domaćinstvu.

Županija za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja izdvojila 300 000 kuna

Međimurska županija učenike prati do samoga kraja njihovog obrazovanja te su ove stipendije samo dio potpora i aktivnosti usmjerenih prema mladima. U svom je proračunu za stipendije učenika deficitarnih zanimanja Županija izdvojila čak 300 000 kuna, a osim stipendija, osiguran je besplatan prijevoz, udžbenici, potpore kroz Zakladu dr. Vinko Žganec i Zakladu Mikec te stipendije za djecu hrvatskih branitelja. „Međimurje se ponosi dugogodišnjom tradicijom obrtništva, a moramo istaknuti činjenicu da posljednjih dvije godine bilježimo porast broja obrtnika i poduzetnika te nisku stopu nezaposlenosti unatoč pandemiji koja nas je zahvatila. Međimurske srednje škole među najboljima su u Hrvatskoj te ulažemo u kvalitetan razvoj svake od njih.“, istaknuo je župan Posavec naglasivši da je u Tehničkoj školi Čakovec nedavno otvoren Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu za sjeverozapadnu Hrvatsku u kojem se nalaze laboratoriji opremljeni opremom vrijednom više od 22 milijuna kuna, Gospodarska škola Čakovec proglašena je najboljom strukovnom školom u Hrvatskoj, Srednja škola Prelog postat će Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, Graditeljska škola Čakovec postiže iznimne rezultate na natjecanjima, a Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec može se pohvaliti s čak dva centra izvrsnosti, za umjetnička područja te za kemiju, fiziku, matematiku i biologiju.

Obrazovanje nema alternative, stoga nastojimo našim mladima pružiti što više mogućnosti, ne samo tijekom školovanja, već ćemo ih pratiti i nakon njihovog obrazovnog puta, pomoći im da pronađu posao ili otvore vlastiti obrt te nas posebno veseli što učenici prepoznali važnost strukovnih zanimanja.“, zaključio je župan Posavec.

Među zanimanjima koja se stipendiraju su kuhari, autoelektričari, stolari, tokari, obućari, strojobravari, vodoinstalateri, keramičari, konobari, autolimari, soboslikari, slastičari, fasaderi, elektromehaničari i bravari, a s obzirom na velik broj budućih mladih obrtnika, možemo zaključiti da obrtništvo u Međimurju ima svjetlu budućnost.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content