Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dani otvorenih vrata Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom DOSTI Međimurske županije u budućem Centru u Podturnu

Datum objave: 4. lipnja 2022.

Udruga osoba s tjelesnim invaliditetom DOSTI Međimurske županije djeluje već 35 godina, a okuplja oko 730 članova s cijelog područja županije. U Međimurju živi oko 14 600 osoba s invaliditetom te čine 13,5% ukupnog stanovništva. Kako bi se još više unaprijedila infrastruktura potrebna za pružanje usluga osobama s invaliditetom u Međimurskoj županiji, u Podturnu se gradi Centar DOSTI vrijedan 17 milijuna kuna, a upravo je ondje Udruga DOSTI održala dane otvorenih vrata kako bi javnost pobliže upoznali sa svojim aktivnostima.

Novu zgradu budućeg Centra DOSTI, čiji su radovi na izgradnji i uređenju još u tijeku, razgledali su župan Međimurke županije Matija Posavec, načelnici Općina Sveta Marija, Podturen, Sveti Juraj na Bregu, Domašinec, Vratišinec, Šenkovec i Sveti Martin na Muri Đurđica Slamek, Perica Hajdarović, Anđelko Nagrajsalović, Mario Tomašek, Mihael Grbavec, Robert Meglić i Martin Srša, kao i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak, a tijek provođenja projekta Centra DOSTI predstavile su im predsjednica Udruge DOSTI Miljenka Radović i voditeljica projekta Erna Treska Sorić. Kako bi osobe s invaliditetom na području županije dobile što kvalitetniju usluga, u financiranje projekta uključile su se Međimurska županija, gradovi i općine. Namjena Centra DOSTI je osiguranje usluge boravka za osobe s invaliditetom.

Župan Posavec pružio je podršku projektu za koji je istaknuo da je  veliki iskorak za osobe s invaliditetom u Međimurju koje će na jednom mjestu imati dostupne sve potrebne usluge kako bi se njima, ali i njihovim obiteljima olakšala svakodnevica

Sam objekt će biti namijenjen za osiguranje usluge boravka za 20 osoba s invaliditetom, a projekt je usmjeren procesu prevencije institucionalizacije te razvoju izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici te sprečavanje daljnje institucionalizacije novih korisnika. U okviru procesa deinstitucionalizacije, projekt će omogućiti i smanjenje broja institucionaliziranih osoba s invaliditetom te omogućiti njihov proces inkluzije. Osnovat će se Centar za pružanje usluga u zajednici kao javna ustanova za pružanje usluga boravka.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content