Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Turska delegacija u posjetu Međimurskoj županiji svjedočila dobrim praksama za djecu i obitelji, posebice po pitanju rane intervencije u djetinjstvu

Datum objave: 1. lipnja 2022.

Kao dio studijskog posjeta koji su organizirali UNICEF Hrvatska i UNICEF Turska, turski parlamentarci okupljeni u Odboru za ljudska prava, Pododboru za prava djeteta, kojim predsjedava Ibrahim Yurdunuseven, posjetili su Međimursku županiju kako bi se upoznali s pilot-programom EU Jamstvo za svako dijete, financiran sredstvima Europske unije. Pilot-program provodi UNICEF Hrvatska u Međimurju u suradnji s 11 provedenih partnera, 7 općina i Vladom Republike Hrvatske.

Nakon posjeta terenu gdje su od dvaju UNICEF-ovih provedbenih partnera, MURID-a i Médecins du Monde saznali o važnosti međusektorske suradnje za jednak pristup uslugama rane intervencije te upoznali i korisnike programa, parlamentarci su se sastali sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem koji je istaknuo značaj što je upravo Međimurska županija odabrana za provedbu ovog pilot-programa. Naime, Međimurje je svojom jedinstvenom politikom predvodnik pristupa ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju te uslugama rane intervencije u djetinjstvu i pristupa uslugama zaštite djece i podrške obiteljima.

Pohvalio je i suradnju s UNICEF-om i partnerima u svim trima područjima intervencija, ističući važnu ulogu Županije i lokalne zajednice u provedbi aktivnosti. „Najbolje što možemo činiti su dobra djela. Zahvaljujem UNICEF-u što je prepoznao Međimursku županiju kao jednu od socijalno najosjetljivijih županija i hvala im što svojim projektima omogućuju sretnije i kvalitetnije odrastanje djeci.“, izjavio je Matija Posavec.   Provedbom EU Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji želi se utjecati na povećanje pristupa osnovnim uslugama za najranjiviju djecu i obitelji. Kako bi se dugoročno utjecalo na jednake prilike za svako dijete, uspješno se testira održivost aktivnosti i njihova mogućnost repliciranja u drugim sredinama, a u izradi je i Nacionalni akcijski plan koji će se baviti izazovima dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti.

--- 

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.  

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content