Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na svečanosti povodom Dana Grada Čakovca dodijeljene nagrade najzaslužnijim Čakovčanima

Datum objave: 28. svibnja 2022.

Dodijeljeno devet Godišnjih nagrada, nagrada za životno djelo, Zlatnika Grba Grada, a po prvi puta i Nagrada „Adam ZrinskI“ za mlade

Posebno je svečani bio centralni dio dodjele javnih priznanja Grada Čakovca za proteklu godinu. Tako su Godišnje nagrade dobili Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, veterani Domovinskog rata iz Međimurja, Udruga slijepih Međimurske županije i Atletski klub Međimurje. Nagradu za životno djelo pritom su dobili Franjo Flac i Miljenko Milović, a Zlatnik Grb Grada Čakovca Socijalna zadruga „Humana nova” i dr. Andrej Pal. Po prvi puta dodijeljena je i Nagrada „Adam Zrinski” za mlade, a dobitnik je Foto kino klub Ivanovec. U ime dobitnika obratio se dr. Pal. „Dozvolite da iskoristim pozornicu i da se osobno zahvalim na dodijeljenoj nagradi svima nama, ali i da zahvalim svojoj obitelj na svoj podršci. Prigode poput ove uvijek su dobar trenutak da i s sebe i druge podsjetimo kako je vrijedno posvetiti se cilju koji smatramo osobnim, poslovnim ili društvenim iskorakom. Svima od srca zahvaljujem“, između ostalog rekao je ponosno dobitnik Zlatnika Grba Grada Čakovca.

Gradonačelnica pozvala sve kojima je stalo do našeg Čakovca na suradnju

„Nemojmo lomiti „politička koplja“ na nebitnim populističkim stvarima, već iskoristimo sve svoje resurse kako bismo dodatno unaprijedili naš grad te izgradili nove sadržaje kako za nas, tako i za buduća vremena. Pozivam sve kojima je stalo do našeg Čakovca na suradnju. Posao pred nama nije lagan, no rezultati će biti najbolja nagrada. Mnogo puta smo u prošlosti pokazali da zajedništvom postižemo sve što smo naumili. Stoga, prionimo na posao i iskoristimo novac koji nam se nudi za razvoj Čakovca“, u govoru je istaknula gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala kako svatko u sebi nosi sliku našeg grada. „Ona je ili idealizirana ili previše kritična, prožeta osobnim  dobrim i lošim iskustvima i sjećanjima. Zbroj tih slika koje nosimo u sebi, naš Čakovec čini takvim kakav je – gradom koji volimo i kojem želimo najbolje. Svi, bez obzira na boje, predznake ili bilo kakve druge oznake želimo da mjesto u kojem živimo, radimo i odgajamo djecu bude uređeno, s brojnim sadržajima i  bogato prilikama za nas i druge. A kako mi Čakovčani neizmjerno volimo svoj grad, on je sve to i još mnogo više“, zaključila je i čestitala svim dobitnicima te se obratila redom djeci i mladima koji su kreatori te inspiracija ovogodišnjih Dana Grada Čakovca, ali su bili i glavni akteri ovogodišnje svečanosti. „Naši mladi, djeco, u vlastitom gradu imate puno odličnih primjera kako se istovremeno može biti uspješan u životu te svojim radom pridonositi sreći i uspjehu svih. Neka vam svi ti pojedinci, grupe ili institucije budu nadahnuće kad jednog dana bude upravljali najljepšim gradom na svijetu – našim Čakovcem“, dodala je Cividini.

Da nema djece, naš grad ne bi bio grad

Dječji gradonačelnik Grada Čakovca Roan Posavec iskoristio je priliku kako bi poručio da u Čakovcu živi mnogo djece za koje se treba brinuti i kojima treba udovoljiti da bi imali lijepo djetinjstvo. „U Čakovcu dobri ljudi vode brigu i rade na tome. Djeca bi trebala uživati u svomu djetinjstvu, a to sad i mogu. Evo kao što svi znamo naša gradonačelnica Ljerka Cividini uvela je nove romobile što djecu veseli jer se mogu voziti kamo god žele po Čakovcu i to je dobra stvar. Sada ne moraju mučiti roditelje da ih voze kod prijatelja, na treninge ili u školu, to mogu sami. U centru grada povodom Dana Grada Čakovca otvoren je kutak za mlade i djecu gdje se mogu igrati i zabavljati te naučiti nešto novo. Prvi gosti su bili mališani iz nekih vrtića“, rekao je Roan, pohvalio otvorenje Centra igre i knjižnice igračaka, nova igrališta i njihove sanacije te svima čestitao Dan Grada. Prozvao je o one koji uništavaju dječja igrališta. „Neka se djeca zabavljaju i vesele jer da nema djece i igrališta, naš grad ne bi bio grad. Kad imamo njih, naše srce grada je ispunjeno srećom, veseljem i ljubavlju“, zaključio je dječji gradonačelnik. Uz čestitke za Dan grada i laureatima na njihovim priznanjima, predsjednik Gradskog vijeća Darko Zver se u svom govoru upitao možemo li biti zadovoljni s onim što se učinilo u prvih godinu dana. „Ako zaista želimo dobro našem gradu, nema boljeg trenutka od svečanosti da si iskreno priznamo i ono što nije dobro, kako bi za godinu dana, možda ja a možda netko drugi, mogli reći da smo to i popravili. To što smo danas ovdje na ovim pozicijama za mene je samo još veća motivacija i obveza da budemo bolji i da ispunimo sve ono što smo obećali građanima“.

Župan Posavec: „Međimurje nije samo europska regija sporta, već europska regija budućnosti“

Župan Međimurske županije Matija Posavec pritom je iskoristio priliku da kao Čakovčanin svima čestitanjihov dan. „Grad Čakovec je središte i sjedište Međimurske županije i u  godinu dana otkada je Ljerka Cividini gradonačelnica napravili smo dosta u pripremi, pa čak i provedbi projekata. Ja ću s ovog mjesta i s ove govornice kao župan zahvaliti gradonačelnici što je dala podršku da danas energetski obnavljamo našu bolnicu projektom od 50 milijuna kuna, da radimo centar palijativne medicine, da raspisujemo natječaj za obnovu pedijatrije za našu djecu, revitaliziramo prostor Vojarne, da su završeni i izgrađeni bazeni, da obnavljamo naše srednje škole, Regionalni centar kompetentnosti, tu je i obnova sportske dvorane Graditeljske škole i Špinčićeve ulice, a radi se i na obnovi Tra Republike“, nabrojio je Posavec samo dio aktualnih projekata i dodao da se ujedno i pretvara bivši hipodrom u jednu zelenu oazu, a dalje raste i Riznica Međimurja koja je već ponos Hrvatske. „Često puta se posao ne vidi ispod površine, no kada dođe do realizacije pokazuje svoju pravu vrijednost. Međimurje nije samo europska regija sporta, već europska regija budućnosti, a nema razvoja Međimurja bez razvoja grada i na tom putu bit ćemo zajedno“, zaključio je župan.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Sandra Herman iskoristila je priliku dačestita gradonačelnici i njenom timu na svemu učinjenom za Čakovec u proteklih godinu dana. „Potičemo razvoj održivog cjelogodišnjeg te kontinentalnog turizma, ujedno i u urbanim područjima kao što je Čakovec. Novi vanjski bazeni, završetak Riznice Međimurja stvaraju ozbiljne temelje za razvoj turizma na području čitave županije, za povezivanje s daljnjim rutama susjednih zemalja i drugih zemalja Europe. Čakovec kao prijestolnica jedine hrvatske regije koaj nosi titulu Europske destinacije sporta, daljnjim ulaganjem u svoju infrastrukturu ima ozbiljne šanse da bude prepoznat kao destinacija sportsko – rekreacijskog turizma, aktivan odmor i sport i rekreacije su nešto što naši turisti najviše žele“, naglasila je Herman i dodala kako je uvjerena u daljnji razvoj grada, što temelji na dosad pokrenutim investicijama i projektima.

Prisutnima se u ime predsjednika Republike Hrvatske obratila savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.Biti u Čakovcu uvijek je svojevrsna povlastica. Grad je to iz kojeg su uvijek dolazili snažni, razvojno – poduzetnički impulsi, postavši ogledni primjer kako županijsko središte može biti snažan motor regionalnog razvoja. Vjerujem da ćete nastaviti uspješno provoditi svoje razvojne planove i programe posebno gospodarske i komunalne, a samim time i nužnog demografskog oporavka. Čakovec bilježi blagi demografski plus što još više opravdava njegove naslove – Grada prijatelja djece i Grada mladih“, rekla je pritom savjetnica te pohvalila projekt „Građani odlučuju“, prvi takav u Hrvatskoj, koji će, kako je naglasila, iz temelja promijeniti i olakšati odlučivanje građana u procesu provedbe i zaključavanja njima važnih projekata.

I svečanost u CZK posvećena djeci i mladima

Spomenimo kako su se u popratnom programu koji je pratio Dane Grada Čakovca posvećene djeci i mladima, predstavili mladi Pjevačkog zbora Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, mali gardisti uz pratnju Zrinske garde, Čakovečke mažoretkinje, Dječji zbor Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, djeca iz Dječjeg vrtića Cipelica, Područnog odjela Vjeverica te Dječjeg vrtića Crvčak, uz Čakovečke mališane. Animacije koje su sve gosti pratile prilikom najava djelo su kreatora ovogodišnjeg vizuala Dana Grada, ŠAF-ovaca, polaznika Škole animiranog filma Čakovec, dok su nagrađeni članovi Foto – kino kluba Ivanovec autori popratnih filmova o nagrađenima. Program je vodila učenica OŠ Ivanovec Mura Blažević.

Izvor: Grad Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content