Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veliki koncert Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“. Ljubav prema pjesmi kroz više od 45 godina povezala 500-tinjak pjevača

Datum objave: 27. svibnja 2022.

Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" osnovan je u Čakovcu 1975. godine, a od 1982. godine nosi ime jednog od najistaknutijih hrvatskih skladatelja rodom iz Čakovca. Od tada do danas u zboru je pjevalo oko 500 pjevača – amatera koje povezuje ljubav prema glazbi. Povodom obilježavanja 45. godina djelovanja i Dana Grada Čakovca, u Centru za kulturu Čakovec održali su veliki koncert kojim su oduševili publiku.

Redovito nastupaju na natjecanjima zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, međunarodnim natjecanjima, Varaždinskim baroknim večerima, te bilježe mnoga gostovanja u zemlji i inozemstvu. Zbor je dobitnik dviju Zlatnih plaketa HSK, triju Srebrnih plaketa HSK, Zlatne plakete na 7. Natjecanju zborova u Zagrebu 2004. godine te Srebrnih plaketa na Natjecanju zborova u Zagrebu. Na međunarodnom planu, zbor je osvojio Zlatnu diplomu na natjecanju zborova u Budimpešti 2003. godine, dvije Zlatne diplome na natjecanju zborova u Linzu 2007. godine u kategoriji sakralne glazbe i kategoriji mješovitih zborova, Srebrnu diplomu na natjecanju zborova u Italiji 2006. godine, te srebrnu olimpijsku medalju na Olimpijadi zborova u Bremenu 2004. godine u konkurenciji ponajboljih amaterskih zborova svijeta.

Za zapažene rezultate u zemlji i inozemstvu te njegovanje kulturne baštine Međimurja i Hrvatske, nagrađeni su najvišim priznanjima Grada Čakovca i Međimurske županije, a snimili su i dva CD-a. Unutar zbora uspješno djeluju ženski i muški vokalni sastav. Zborom je od samog osnutka, gotovo 30 godina, dirigirala i bila njegova umjetnička voditeljica Dragica - Karolina Šimunković, prof. Od početka 2005. godine zbor vodi Senka Bašek - Šamec kao dirigent i umjetnički voditelj zbora.

Uz članove Zbora „Josip Štolcer Slavenski“, nastupile su mezzosopranistica Blanka Tkalčić i sopranistica Tamara Korunek uz klavirsku pratnju Danijela Ota. Obilježavanje jubileja bila je prilika da se zahvali dugogodišnjim članovima Zbora: za 35. godina aktivnog djelovanja i pjevanja u zboru priznanja su primili Davor Franić i Petrana Sabolek, za 30. godina aktivnog djelovanja i pjevanja u zboru Blaženka Hunjadi-Bašek, za 25. godina Senka Bašek, Marija Žnidar, Alois Stipetich-Godenzi, Ivica Mikolaj i Nikola Mustač, za 20 godina Renata Lovrek, Tanja Mikolaj i Slavica Crnčević, za 15 godina Klementina Vodušek te za 10 godina aktivnog djelovanja i pjevanja u zboru Maja Baksa, Marija Jagec, Višnja Smilović i Ivan-Goran Herman. Dejanu Buvaču uručeno je priznanje za 40. godina aktivnog djelovanja i pjevanja u zboru i KD Štolcer te 30. godina obavljanja funkcije tajnika zbora.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content