Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Postavljen prvi spomenik Nikoli VII Zrinskom u Sloveniji, HKD Pomurje svojim projektom očuvanja hrvatske baštine stvorilo novi turistički sadržaj u Lendavi

Datum objave: 27. svibnja 2022.

Nakon što su prošle godine otvorili Hrvatski kulturni centar Zrinski, jedno od najaktivnijih društava Hrvata izvan Hrvatske, HKD „Pomurje“ u Lendavi nastavilo je s nizom aktivnosti kojima čuvaju hrvatsku povijest, tradiciju i jezik. U Lendavi je svečano otkriven spomenik Nikoli VII Zrinskom čiju izradu je sufinancirala Međimurska županija.

Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“ od 2005. godine u Lendavi okuplja Hrvate i prijatelje Hrvatske koji žive i rade u slovenskom Pomurju. Rad društva odvija se preko sekcija u Hrvatskom kulturnom centru Zrinski, čija je obnova i uređenje završena prošle godine investicijom vrijednom 70 tisuća eura, a sada je kraju priveden i projekt uređenja dvorišta oko Centra s ciljem da obnovom zgrade i starog građanskog dvorišta za potrebe kulturnog turizma stvori novi turistički sadržaj. „HKD Pomurje je malo kulturno društvo manjine koja nema uređen status u široj zajednici, no to nas nije obeshrabrilo da ostvarimo ovaj projekt kojim želimo još snažnije povezati dva naroda i zajedničku povijest, kulturu i baštinu koju njegujemo.“, istaknuo je predsjednik HKD Pomurje Đanino Kutnjak koji je u svom govoru zahvalio svim pojedincima, volonterima, Općini Lendava, Međimurskoj županiji i Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske zahvaljujući kojima je realiziran ovaj važan projekt za Pomurske Hrvate u Sloveniji. „Osim financijske pomoći koju smo dobili, još nam je važnija ona moralna pomoć, podrška koju imamo, a koja nam je veliki vjetar u leđa za daljnje ideje i planove.“, dodao je predsjednik Pomurja Kutnjak naglasviši kako će postavljanjem spomenika, legenda o Zrinskima nastaviti živjeti dalje i prenositi na mlađe generacije.

Prvi je to spomenik Nikoli VII Zrinskom u Sloveniji, a izrađen je u kiparskoj kompoziciji zajedno s veprom, koji ga je prema povijesnim izvorima usmrtio u Kuršanečkom lugu. Za izradu spomenika angažiran je akademski kipar Marjan Mirta iz Zagreba, koji živi i stvara u Mariboru. Spomenik su svečano otkrili predsjednik HKD Pomurje Đanino Kutnjak i župan Međimurske županije Matija Posavec.

„Međimurje i Pomurje dokaz su da granice i rijeke ne razdvajaju, nego povezuju. Ne povezuju nas samo povijest, književnost i jezik, već i veliko prijateljstvo. Projekt uređenja Hrvatskog kulturnog centra u Lendavi i postavljanje spomenika Zrinskom primjer je kao se povezuje kultura, kako se čuva baština i njeguje identitet jedne regije, a Hrvatsko kulturno društvo Pomurje svojim primjerom pokazuju u kojem se smjeru moraju razvijati udruge i društva.“, kazao je župan Posavec koji je istaknuo kako se nada da će hrvatska manjina u Republici Sloveniji konačno dobiti status koji zaslužuje.

Svečanosti su nazočili i opunomoćena ministrica Veleposlanstva RH u Ljubljani Romana Franulović Bušić, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak, rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine i predstavnik Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, podžupan Općine Lendava Ivan Kuncut, potpredsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Stjepan Šimunić, ravnatelj Centra za kulturu Mursko Središće Zoran Turk.

U kulturnom djelu svečanosti nastupili su Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ i tamburaška sekcija HKD „Pomurje“, a svečanost su uveličali i članovi Zrinske garde Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content