Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 7. sjednica županijske Skupštine – rebalansom povećana sredstva za jednokratne studentske potpore i učeničke stipendije

Datum objave: 26. svibnja 2022.

Prve izmjene i dopune Proračuna Međimurske županije za 2022. godinu, osnivanje Poduzetničke zone „Poslovni park Međimurje“, prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije u 2022. godini, revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, darovanje nekretnine Općini Sveti Martin na Muri s ciljem obnove i revitalizacije bile su neke od tema 7. sjednice Skupštine Međimurske županije održane u Velikoj vijećnici Međimurske županije.

Sjednica je započela aktualnim satom na kojem je osam vijećnika postavilo pitanja, i to o osiguravanju higijenskih potrepština za učenice osnovnih i srednjih škola na području Međimurske županije, problemu pretilosti među djecom, uređenju ceste između Belice i Gardinovca, radovima izgradnje sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija, ulaganjima u obrazovanju, sustavima navodnjavanja na području Međimurja, centrima izvrsnosti u obrazovanju i projektu besplatnih obroka za sve učenike osnovnih škola.

Vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog I. izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2022. godinu. Kako je pojasnio predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, prvim rebalansom proračuna planirano je povećanje prihoda sukladno do sada evidentiranim prihodima zbog realizacije projekata i kapitalizacije imovine te smanjenje pojedinih proračunskih stavaka zbog neutrošenih sredstava. Predloženo je povećanje ukupnih prihoda i primitaka za 3.994.059,00 kuna.

Rebalansom su osigurana sredstva za povećanje financijskih sredstava za realizaciju jednokratnih potpora studentima s područja Međimurske županije, koje su povećane sa 600 na 800 kuna, za što je potrebno dodatnih 401 000 kuna. Potpore će se studentima isplatiti početkom sljedećeg tjedna. Također, povećat će se sredstva za Vatrogasnu zajednicu Međimurske županije i za potrebe zbrinjavanja raseljenih osoba s ratom zahvaćenih područja u Ukrajini.“, pojasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da će sukladno strategiji obrazovanja u Međimurju, Županija stipendirati učenike za deficitarna zanimanja u većem obimu nego do sada, za što je osigurano dodatnih 228 000 kuna. Time se broj stipendija nastoji povećati na stotinjak.

Osigurana su financijska sredstva i za pripremu projekata za znanstveni centar ITEO u krugu bivše vojarne, obnovu dvorca Feštetić u Pribislavcu, energetsku obnovu javnih zgrada, postavljanje fotonaponskih elektrana na javne zgrade, te interpretacijski centar Međimurske popevke u Donjoj Dubravi. Povećavaju se sredstva Zajednici tehničke kulture i potpore u poljoprivredi, dok je, sukladno Zakonu, obaveza uvrstiti stavku decentraliziranih sredstava za ogrjev.

Odlukom Skupštine osnovana je poduzetnička zona „Poslovni park Međimurje“ koja obuhvaća ukupno 46,2 ha površine s ciljem daljnjeg gospodarskog razvoja Međimurske županije uz korištenje potpora i poticajnih mjera. Prostor nove zone obuhvaćat će samo industrijske djelatnosti, dok će se dio uz zonu, tzv. hipodrom, iskoristiti za uređenje centralnog parka sa sadržajima na otvorenom. Time će se prostoru bivše vojarne, uz postojeći Centar znanja Međimurske, u potpunosti revitalizirati, omogućit će se otvaranje novih radnih mjesta, prostor za 50 novih start up poduzeća, daljnji razvoj Metalske jezgre i otvaranje još jednog znanstveno-istraživačkog centra.

U tijeku izrada projektne dokumentacije za projekt revitalizacije dvorca Feštetić u Pribislavcu

Nakon preseljenja OŠ Vladimira Nazora Pribislavec u novu modernu školu, dvorac Feštetić je prazan i ubrzano propada, a radi se o dvorcu koji je uz obnovljeni kompleks Starog grada Zrinskih u Čakovcu jedini kulturni i turistički resurs Međimurja koji se zbog svoje povijesne priče i arhitektonske atraktivnosti može uvrstiti u nacionalne i međunarodne turističke atrakcije. Vizija projekta je pretvoriti kaštel Feštetić u atraktivnu turističku destinaciju s ponudom jedinstvenog kulturnog, gastronomskog i edukativnog turističkog doživljaja s pratećim kongresnim i smještajnim kapacitetom. Budući sadržaji tako bi uključivali povijesnu cjelinu s postavom, kulinarsku akademiju, vidikovac, heritage hotel, manje kongresne dvorane i engleski vrt. Kao prvi korak u ostvarenju tog cilja već je pokrenuta izrada projektno-tehničke dokumentacije, odnosno glavnog projekta obnove i rekonstrukcije, projekta vanjskog uređenja građevine te izrada dokumentacije za provedbu javnog nadmetanja kako bi spremni dočekali otvaranje poziva za moguće izvore financiranja, istaknuo je župan Posavec. U trećem kvartalu ove godine očekuje se objava poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti od strane Ministarstva turizma i sporta na koji Međimurska županija planira prijaviti navedeni projekt revitalizacije Feštetićevog kaštela, no osnovni preduvjet za to je da isti bude u vlasništvu prijavitelja. S obzirom da je Međimurska županija osnivač OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, a škola je vlasnik nekretnine, Skupština Međimurske županije usvojila je prijedlog kojim OŠ Vladimira Nazora Pribislavec daruje dvorac Feštetić Županiji.

Želimo razvijati svako mjesto u Međimurju i iskoristiti potencijal koji imamo, a što se tiče dvorca  Feštetić, učinit ćemo sve da se obnovi i da bude ponos Pribislavca i Međimurja. U cijelom procesu obnove dvorca, Općina Pribislavec bit će glavni partner, dok će dvorac i svi sadržaji u njemu biti na raspolaganju općini i mještanima Pribislavca.“, kazao je župan Posavec koji je dodao da, kao što je škola prenijela nekretninu na Županiju s ciljem kvalitetnijeg razvoja projekta, Međimurska županija daruje nekretninu Općini Sveti Martin na Muri. Naime, Županije je prostor „stare pošte“ u Svetom Martinu na Muri prenijela na Općinu koja želi obnoviti i revitalizirati zgradu na korist mještana. „Pravi je ovo primjer sinergije i suradnje u našoj županiji.“, poručio je župan.

Za 35 kulturnih programa u 2022. godini izdvojeno 190 000 kuna iz županijskog proračuna

Na sjednici je usvojeno Izvješće o realizaciji Programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2021. godinu u kojoj je dodijeljeno 138.000 kuna za 27 kulturnih programa. Kao i prethodnih godina, najveći dio programa odnosio se na projekte usmjerene na očuvanje nacionalne baštine i folklornoga nasljeđa, poticanje amaterskoga bavljenja tim djelatnostima i rad s djecom i mladima. Među zastupljenijima je i izdavaštvo, a potom nabava instrumenata, edukacije, koncerti i izložbe. Vijećnici su usvojili i prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2022. godinu prema koji obuhvaća 35 programa i ukupno je vrijedan 190.000 kuna. 

Jednoglasno je usvojen prijedlog Kodeksa ponašanja vijećnika Skupštine Međimurske županije, Odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Međimurske županije, prijedlog I. Izmjena i dopuna financijskog plana za 2022. godinu i I. Izmjena i dopuna godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2022. godinu, Izvješće o poslovanju Regionalnog centra za investicije – Međimurje d.o.o. u 2021. godini, prijedlozi o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Ljekarne Čakovec o rasporedu dobiti, Izvješće o obavljenim obdukcijama i radu mrtvozorničke službe za prošlu godinu, kao i godišnja izvješća o radu Povjerenstva za zaštitu pacijenata u Međimurskoj županiji, Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec, Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ i Zaklade za prevenciju Međimurske županije za 2021. godinu.

Vijećnici su prihvatili izvješća o radu „Piškornica“ d.o.o i Društva Piškornica – sanacijsko odlagalište za 2021. godinu, a novom ravnateljicom Županijske uprave za ceste Međimurske županije imenovana je Đurđica Hamer. Temeljem Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Čakovec Goranu Mesariću, dr. med. dent., Stelli Hoblaj, dr. med., Dori Goričanec, dr. med., Franji Caroviću, dr. med., Svenu Jevtiću, dr. med., Ivi Trstenjak, dr. med. i Anamariji Murković Hunjadi , dr. med. spec. ped. dani su u zakup prostori za ambulante.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content