Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec o aktualnim projektima u Međimurju: odobreno 26 milijuna kuna za daljnju obnovu Starog grada Zrinskih, 2.2 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti, iz proračuna izdvojeno 2.6 milijuna kuna za međimurske udruge

Datum objave: 25. svibnja 2022.

Ovih je dana uspješno prošao veliki projekt obnove atrija Starog grada Zrinski te je Muzeju Međimurja Čakovec dodijeljeno bespovratnih 26 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera obnove Palače Starog grada Zrinskih. Odobreni projekt samo je jedan u nizu odličnih vijesti za Međimursku županiju posljednjih dana koje je na konferenciji za medije predstavio župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ukupan iznos koji je odobren Muzeju Međimurja Čakovec iznosi 26.150.000,00 kuna, a ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan pojasnila je da će se navedenim sredstvima izraditi projektna dokumentacija za obnovu dviju krila palače Starog grada Čakovec koja do sada nisu obnavljana, a koja su oštećena u seriji potresa tijekom 2020. godine. „Zahvaljujući sredstvima unutar godinu dana odradit će se statika u obimu dva krila po tri kata te se polako, ali sigurno bližimo krajnjem cilju – kompletnoj obnovi kompleksa Starog grada Zrinskih u Čakovcu.“, kazala je ravnateljica Hrustek Sobočan podsjetivši da je tijekom prošle godine obnovljen bedem Starog grada Čakovca projektom vrijednim više od 40 milijuna kuna kojim je otvoren muzej nematerijalne kulturne baštine Riznica Međimurja.

Za nas je obnova Muzeja osobito važna jer kontinuirano želimo ulagati u taj prostor. Riznica Međimurja je bila pun pogodak, bilježimo veliki broj posjetitelja, atraktivan je prostor i daljnjim ulaganjima želimo maksimalno iskoristiti njegov potencijal.“, kazao je župan Posavec koji je istaknuo da su osim ovih sredstva za Muzej, Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o. MENEA-i odobrena sufinanciranja dva velika projekta.

MENEA-i odobrena dva projekta energetske učinkovitosti vrijedna 286.225,00 eura

Na javni poziv programa LIFE, Međimurska energetska agencija MENEA je prijavila 2 projektne ideje koje su prihvaćene odlukom Europske komisije. Time je MENEA ponovno osigurala veći dio prihoda od strane EU fondova za buduće 3 godine. Riječ je o ukupno 286.225,00 eura za MENEA-u koji su sufinancirani sa 95%. Projekti su usmjereni na povećanje kapaciteta lokalne i regionalne samouprave u šest regija Središnje i Istočne Europe za potrebe razvoja regionalnih i lokalnih energetskih i klimatskih akcijskih planova koji će biti usklađeni s ciljevima definiranim u sklopu Europskog zelenog plana. Takav dokument izradit će se i za Međimursku županiju, i to po principu pravedne energetske tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu, što znači da će se posebna pažnja posvetiti marginaliziranim i ranjivim skupinama građana.

Drugi projekt obuhvaća podizanje svijesti o načelu energetske učinkovitosti, o čemu je pobliže govorio direktor MENEA Alen Višnjić. Za Međimursku županiju, uz drugih 6 europskih regija, izradit će se alat koji će služiti kao pomoć pri donošenju odluka i provedbi razvoja. Kako je istaknuo direktor MENEA-e Višnjić, prvo je potrebno smanjiti potražnju za energijom, zadovoljiti stranu potražnje, a tek onda sagledati stranu ponude, odnosno način na koji dovesti energiju.

Međimurska županija aktivno sudjeluje u projektima energetske učinkovitosti i energetske neovisnosti. Trenutno je prijavljeno 5,5 milijuna kuna investicija izrada fotonaponskih elektrana i dizalica topline na školama u Štrigovi, Zebancu, Peklenici, Orehovici i Domu zdravlja. Postavljanje fotonaponskih elektrana na zgradama Centra znanja Međimurske županije je pri završetku i uskoro će biti otvoreno. „Takvom pametnom politikom želimo smanjiti troškove energenata na javnim zgradama, jednako kao što smo to učinili objedinjenom javnom nabavom za plin za naše javne ustanove čime smo postigli uštedu na godišnjoj razini od 17 milijuna kuna.“, dodao je župan Posavec.

Priprema se projektna dokumentacija za dogradnju škola, izgradnju sportskih dvorana

Prije nekoliko dana potpisani su ugovori za sufinanciranje dva kapitalna projekta koje je pokrenula Međimurska županija i to obnova Područne škole u Gornjem Hrašćanu i izgradnja autobusnog ugibališta u Selnici. Nešto manje od polovice ukupnog iznosa će se sufinancirati iz Programa za lokalnu zajednicu, a oba projekta su pred skorim završetkom. Župan Posavec se osvrnuo i na ostale projekte koji su u tijeku, među kojima su energetska obnova Županijske bolnice Čakovec, adaptacija Zavod za javno zdravstvo MŽ, vrijedni 50 milijuna kuna. Otvorena je javna nabava za rekonstrukciju Odjela pedijatrije ŽBČ, investicija vrijedna oko 4 milijuna kuna. Osim ulaganja u zdravstvo, župan Posavec se osvrnuo i na projekte u obrazovanju: „Jučer sam na sjednici Hrvatske zajednice županija razgovarao s ministrom obrazovanja Fuchsom te ćemo definirati konkretne korake oko početka gradnje Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Iako je to projekt Grada Čakovca, Međimurska županija daje svu potrebnu pomoć i podršku za realizaciju tog projekta.“

Za 135 udruga s područja cijele županije iz proračuna osigurano ukupno 2.607.500,00 kuna

Krajem prošlog tjedna otvoren je nova atletska staza s borilištima u Belici te se kreće u rekonstrukciju vanjskih školskih igrališta u Murskom Središću i u drugim mjestima, a čekaju se rezultati natječaja za projekt obnove unutrašnjosti sportske dvorane Graditeljske škole u Čakovcu i ishođenja građevinske dozvole za početak izgradnje školske dvorane u Domašincu. Napreduju radovi na sportskoj školskoj dvorani u Svetoj Mariji, priprema se projektna dokumentacija za prijavu na natječaje dogradnje škola u Prelogu, Maloj Subotici, izgradnju nove zgrade škole u Nedelišću, a u protekla dva mjeseca Međimurska županija provela je postupak dodjele financijskih sredstava organizacijama civilnog društva i sportskim udrugama putem dva javna natječaja, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport MŽ Maja Odrčić Mikulić. Za 135 udruga s područja cijele županije osigurano je ukupno 2.607.500,00 kn za programe i projekte kojima se stanovnicima Međimurja osiguravaju kvalitetni sadržaji i podrška u području socijalne i zdravstvene zaštite, brige o ranjivim  skupinama – umirovljenicima, djeci, braniteljima i osobama s invaliditetom. Više od milijun i pol kuna namijenjeno je sportskim udrugama koje će, između ostalih aktivnosti, biti organizatori velikih međunarodnih i nacionalnih sportskih događaja što će svakako doprinijeti razvoju međimurskog sportskog turizma.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content