Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Fuchs nazočio sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Župan Posavec otvorio pitanje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, izgradnje i obnove škola, vrtića i sportskih dvorana

Datum objave: 24. svibnja 2022.

Župan Međimurske županije Matija Posavec sudjelovao je na 62. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na čijem su se dnevnom redu našle aktualne teme od značaja za županije, poput povećanja limita u zdravstvenim ustanovama i povećanja decentraliziranih sredstava u obrazovnim ustanovama zbog veće cijene energenata.

Uz predstavnike županija, sjednici su nazočili predstavnici ministarstava među kojima je bili ministar obrazovanja i kulture Radovan Fuchs i savjetnik ministra Božo Pavičin. S obzirom na to da je obrazovanje jedan od najvažnijih područja ulaganja i razvoja Međimurske županije, župan Posavec na sjednici je postavio upit o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u komponenti obrazovanja i natječajima za izgradnju vrtića. Župana Posavca zanimalo je kada će se raspisati natječaji no, kako je odgovorio ministar Fuchs, za sada nisu poznati elementi natječaja ni razdoblje u kojem će se raspisati.

Komponenta „Obrazovanje, znanost i istraživanje“ Plana oporavka obuhvaća 5 reformi i 9 ulaganja u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi kuna. Reforme i ulaganja pridonijet će razvoju kvalitetnog sustava odgoja i obrazovanja koji će poticati postignuća učenika i studenata na svim razinama obrazovanja, promicati izvrsnost znanstvenika te pridonijeti inovativnosti, konkurentnosti i održivom razvoju gospodarstva, osobito u razdoblju nakon pandemije. Osim reforme sustava odgoja i obrazovanja, Plan oporavka obuhvatit će izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne nastave, srednjih škola i sportskih dvorana. Međimurska županija u suradnji s Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA-om priprema projektnu dokumentaciju za dogradnju i adaptaciju onih škola koje do sada nisu bile obuhvaćene obnovom, kao i izgradnju sportskih dvorana, kako bi sve škole na području Međimurja bile spremne za jednosmjensku nastavu.

Župan Posavec i ministar Fuchs dogovorili su radni sastanak na kojem će, osim Plana oporavka, tema razgovora biti financiranje i početak izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, kao jedan od najnužnijih projekata u području odgoja i obrazovanja u Međimurskoj županiji.

Tema sastanka župana bila je i povećanje troškova energenata i prijevoz učenika. Županije, kao osnivači većine osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske, zbog poremećaja na svjetskom tržištu opskrbe, prvenstveno uzrokovane ratom u Ukrajini, dobivaju sve veće račune za troškove energenata i prijevoz učenika. Ti računi plaćaju se sredstvima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog i srednjeg školstva, tzv. decentraliziranim sredstvima koje osigurava Vlada Republike Hrvatske kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ministar Fuchs je rekao da je Ministarstvo svjesno povećanja cijena energenata uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, ali i višestrukih povećanja troškova ne samo u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, već i institutima i sveučilištima. Ministarstvo će dati podršku povećanju decentraliziranih sredstava, ali je istaknuo da o državnom proračunu brine Ministarstvo financija.

U nastavku sjednice razgovaralo se o pitanju bespravne gradnje, povećanja rashoda poslovanja u školama, Projektu „Škola i zajednica“ i položaju Hrvata u inozemstvu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content