Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Iz županijskog proračuna dodijeljeno milijun kuna za podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom, umirovljenika, branitelja, djece i mladih

Datum objave: 20. svibnja 2022.

Za čak 53 projekta u području zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2022. godini Međimurska županija osigurala je 1.027.500,00 kuna. Kako je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec koji je potpisao ugovore s predstavnicima udruga, sve prijave pristigle na natječaj vrlo su kvalitetne i usmjerene na podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom, umirovljenika, branitelja, djece i mladih.

Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga Međimurske županije u području zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2022. godini otvoren je početkom ožujka, a pristiglo je ukupno 56 prijava od čega tri nisu ispunile formalne uvjete natječaja, dok su sve preostale prijave prihvaćene, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.

Od ukupnog iznosa osiguranog za natječaj, najveći iznos namijenjen je za područje zdravstvene i socijalne zaštite, čak 309.000,00 kuna. Za aktivnosti branitelja osigurano je 248.500,00 kuna, za umirovljenike 238.000,00 kuna, a 232.000,00 kuna usmjereno je za brigu o djeci i mladima, ljudska prava, demokratizaciju i ostala područja od interesa za razvoj civilnog društva.

Živimo u zajednici za koju želimo da se još više razvija, da pokazuje svoje ambicije i kreativnost, a upravo udruge mogu kroz razna događanja pokazati svoje rezultate.“,  kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da se Međimurje može ponositi velikim brojem udruga koje kroz svoje aktivnosti pridonose poboljšanju svakodnevice građana.

Značaj osiguranih sredstva za aktivnosti udruga istaknula je predsjednica Udruge pomoć neizlječivima Čakovec Renata Bermanec koja je pojasnila da će sredstva namijeniti za adaptaciju posudionice u Katoličkom domu, koja je jedna od tri lokacije u kojima građani mogu posuditi razna medicinska pomagala. „Udruga već dvanaest godina nudi fizičku, psihološku i duhovnu podršku bolesnicima i njihovim obiteljima, kako tijekom bolesti, tako i poslije smrti bolesnika. Na tri lokacije imamo više od 1000 raznih pomagala koje naši građani mogu posuditi stoga će nam sredstva odlično doći kako bi prostor bio još funkcionalniji.“, kazala je predsjednica Bermanec.

Udruga za sindrom Down Međimurske županije na natječaj je prijavila projekt pod nazivom „Razvojne rehabilitacijske usluge i stručna pomoć u udruzi“ kroz koji će se omogućiti nesmetani i kontinuirani rad stručnjaka sa djecom sa sindromom Down. „Sretni smo što je i ove godine, kao i svih dosadašnjih godina Međimurska županija prepoznala naš trud i rad koji ulažemo kako bi našim članovima omogućili bolje i kvalitetnije terapije.“, poručio je predsjednik Udruge Nenad Štrek.

Dio sredstava namijenjen je braniteljskoj populaciji, a predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Međimurske županije Stjepan Horvat naglasio je da je velik dio aktivnosti i sredstava braniteljskih udruga usmjeren prema projektima kojima nastoje prenijeti povijesne vrijednosti i značaj uloge branitelja u Domovinskom ratu na mlađe generacije: „Branitelji su iznijeli najveći teret u obrani i oslobođenju Republike Hrvatske, a Međimurska županija nam na najbolji mogući način vraća našu žrtvu kroz kontinuiranu podršku i brigu. Naše udruge polako iščezavaju, no zato velik dio sredstava nastojimo usmjeriti na naše građane, posebice mlade, kako bi očuvali našu povijest.“

Na samom kraju, župan Posavec je istaknuo kako se u županijskom proračunu i dalje vodi strategija visoke socijalne osjetljivosti i podrške umirovljenicima, djeci, mladima, hrvatskim braniteljima i da će Županija svaki dobar projekt podržati u okvirima svojih mogućnosti.

ODLUKA o dodjeli financijskih sredstava za financiranje programa i projekata

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content