Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Danas je Svjetski dan pčela, najvažnijih živih bića na Zemlji

Datum objave: 20. svibnja 2022.

Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji, a trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. Naime, gotovo 90% divljih cvjetnih vrsta biljaka u svijetu potpuno ili barem djelomično ovisi o oprašivanju životinja, zajedno s više od 75% svjetskih prehrambenih kultura i 35% globalnog poljoprivrednog zemljišta. Ne samo da oprašivači izravno doprinose sigurnosti hrane, već su ključni za očuvanje biološke raznolikosti, no zbog ljudske aktivnosti sve su ugroženiji. Kako bi se podigla svijest o važnosti oprašivača, prijetnjama s kojima se susreću i njihovom doprinosu održivom razvoju, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja odredili kao Svjetski dan pčela.

Međimurje ima tristotinjak pčelara koji su većinom okupljeni oko dviju udruga, Udruge pčelara Međimurske županije – Agacija i Udruge pčelara „Nektar“ Prelog. Međimurske pčelare posljednjih dvije godine zahvatile su katastrofe, odnosno dva velika pomora pčela no unatoč tome ne odustaju u svojim aktivnostima jer je kvaliteta međimurskog meda već nadaleko prepoznata što potvrđuju brojna priznanja i nagrade s ocjenjivanja meda.

S ciljem da podignu svjesnost o zaštiti pčela, Udruga „Agacija“ će u subotu, 28. svibnja 2022. godine u zgradi Scheier obilježiti Svjetski dan pčela predavanjem predsjednice Hrvatskog antiterapijskog društva dr.sc. Gordane Hegić o važnosti pčela i upotrebi pčelinjih proizvoda. Međimurski pčelari predstavit će svoje aktivnosti i proizvode, pčelarsku opremu, a posjetitelji će moći degustirati med, kolače i piće od meda. Okupljanje će početi u 9:00 sati, a predavanje će se održati u 11:00 sati.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content