Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Mlinarcima postavljeno 30 dvojezičnih ploča. Zamjenik župana Grivec istaknuo: „Osim suradnje na projektima veže nas ono najbitnije – prijateljstvo i poštovanje“

Datum objave: 16. svibnja 2022.

Bogatim programom u Mlinarcima je obilježen je Hrvatski dan, a kruna obilježavanja bilo je otkrivanje dvojezičnih ploča ulica i ustanova s dvojezičnim natpisom. Nastavak je to dobre suradnje i podrške pomurskim Hrvatima koji žive u naseljima uz granicu u Mađarskoj. Početkom mjeseca u Murakereszturu, simbolično na rođendan Nikole Zrinskom, otkrivena je dvojezična ploča naziva ulice s njegovim imenom, a postavljanje dvojezičnih ploča nastavilo se u Mlinarcima.

Hrvatska samouprava Mlinaraca prigodom otkrivanja dvojezičnih ploča napisala je pjesmu posvećenu ulicama u Mlinarcima:

„Selo naše puvolno, lepo naše Mlinarce!

Leži vu zagrljajo naše prelepe Murice

Z jenuga kraja idemo v sosedno Pustaro

A v Serdehel z druguga vogla se pelamo

V Kerestur pela kratka lepa Dózsa vulica

V sake vulice stenuvlejo poznata nam lica

Teca Mara stenuvle v školske Heveši vulice

A stre Kata i stre Bara v doge Petȍfi vulice

I Kossuth vulica je puna našame Hurvatame

Tàncsics vulico lude pomlajo po staroj ciglane

A na kraju tihe naše Alkotmàny vulice

Pot nas vodi do naše fletne i gizdave Murice.

Ve me čudno gledite i s tiha pitate:

-Čuj, a kam su zginule naše prevolne može?

-Ej žene moje, one delajo, kak mrave v Šandorice!“

Načelnik Janos Kos zahvalio je Međimurskoj županiji što je omogućila da i Mlinarci dobiju dvojezične ploče. „Ponosni smo na zajednicu pomurskih Hrvata jer su oni primjer zajedništva i pokazatelj prijateljskog suživota dvaju naroda. U tom suživotu važne su simbolične stvari kao i ovo postavljenje ploča. Otkrivanje ploče ulice Nikole Zrinskog, odajemo počast junaku obje zemlje.“ rekao je i načelnik.

 „Petar Zrinski nas je kao manjine povezao davno u prošlosti, a otkrivanje današnje ulice koja nosi njegovo ime poveznica je prijateljstva, budućih projekata, ali i nastavak dobrih međuljudskih odnosa.“  rekla je izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova dr. Vanda Babić Galić.

Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, uputio je zahvale Međimurskoj županiji na pomoći u očuvanju identiteta dvaju naroda. Svečanosti nazočili iizaslanica državnog tajnika Zvonka Milasa Marija Pušić, dopredsjednik Skupštine Zalske županije Bene Csaba, državni tajnik i zastupnik u Mađarskom parlamentu Peter Cseresnyes, načelnik općine Kotoriba Dario Friščić i ravnateljica OŠ Kotoriba Snježana Matoš.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec rekao je kako su dvojezične ploče veliki korak i logičan nastavak dugogodišnje suradnje naroda s obje strane Mure: „Njegujemo prijateljske dobrosusjedske odnose dvaju naroda, a naša suradnja rezultirala je osnivanjem Europske grupacije za teritorijalnu suradnju kroz koju provodimo zajedničke projekte, a koji su financirani sredstvima Europskih fondova. Osim suradnje na mnogim projektima veže nas ono najbitnije – prijateljstvo i poštovanje. Hvala pomurskim Hrvatima koji čuvaju svoje hrvatske korijene.“

Nakon otkrivanja dvojezičnih ploča slijedilo je misno slavlje u mjesnoj crkvi sv. Krunice koju su predvodili velečasni mjesni župnik Istvàn Martan i župnik župe sv. Leonarda Goričan Josip Drvoderić, a nakon misnog slavlja krenula je svečana procesija prema mjestu „Križ kraj puta“ koji je izgrađen na inicijativu Hrvatske samouprave Mlinaraca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content