Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Konferencija u Svetom Martinu na Muri okupila 450 socijalnih radnika iz cijele Hrvatske s ciljem reforme sustava. Međimurje kao primjer dobre prakse – jedina županija koja osigurava asistente vrtićkoj djeci, besplatan prijevoz umirovljenicima

Datum objave: 16. svibnja 2022.

U Svetom Martinu na Muri od 16. do 18. svibnja 2022. godine održava se 11. Konferencija socijalnih radnika koja je okupila više od 450 sudionika i stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, zdravstva, odgoja  i obrazovanja, pravosuđa, organizacija civilnog društva i tijela državne uprave te lokalne i regionalne samouprave koji će kroz predavanja, panele i okrugle stolove raspravljati o tome kako se razvija profesija socijalnog rada te idu li razvojne promjene u profesiji u korak s razvojnim promjenama javnih sektora u kojima djeluju socijalni radnici i promjenama u širem društvenom kontekstu.

Okupljene sudionike pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio podatak da u Hrvatskoj 19,3% građana živi u riziku od siromaštva. „To znači da svaki peti stanovnik ove zemlje treba socijalni sustav i treba socijalnog radnika koji u svom poslu mora biti i liječnik i psiholog i terapeut i obitelj. Toliko koncentracije obaveza u vašem poslu mora izazvati poštovanje i ako želimo biti socijalna država, trebamo to biti u pravom smislu riječi, ne samo u Ustavu i zakonu nego i na terenu.“,  kazao je župan izrazivši punu podršku socijalnim radnicima uz nadu da će netko s vrha ipak čuti njihove poruke s obzirom na činjenicu da se konferenciji nije odazvao nitko iz Vlade.

Na razini lokalne i regionalne samouprave nastojimo učiniti maksimalno što možemo, a Međimurje je zasigurno primjer dobre prakse. Jedini smo u Hrvatskoj osigurali sredstva za osobne asistente vrtićkoj djeci, uz asistente u osnovnim i srednjim školama. Svako dijete u riziku od siromaštva ima prehranu u školi preko FEAD programa, a naši umirovljenici imaju potpuno financiran prijevoz autobusom. Mnogi europski projekti koji omogućuju druženje među starijim osobama također nailaze na europsko sufinanciranje. Odličan primjer kvalitetnih europskih projekata koji se provode u Međimurju su PrInOs kroz koji je omogućena izgradnja centra za beskućnike te projekt „Pruži ruku“ zahvaljujući kojem je otvoren dnevni centar za oboljele od Alzheimerove bolesti u našem Domu za starije i nemoćne osobe.“, istaknuo je župan Posavec.

Glavna tema konferencije je „Socijalni rad na prekretnici: identitet, moć i promjena“, a predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić naglasila je kako je sustav socijalne skrbi došao do točke kada je zajedničkom akcijom potrebno okrenuti smjer kako bi se promijenila percepcija socijalnog rada javnosti. „Kroz ova tri dana pokušat ćemo kroz panel rasprave i izlaganja dati odgovore na izazove struke. Ono što vidimo kao izlaz iz slijepe ulice u koju smo došli jest da se ponovno uspostavi komunikacija s resornim ministarstvom koja nam je, nažalost, pukla u posljednje dvije godine dok je bio na čelu ministar Aladrović koji je potpuno ignorirao glas struke u donošenju nekih važnih zakona za ovu djelatnost.“, opomenula je Karačić naglasivši važnost reforme sustava čiji je smjer kreiran i osmišljen u kabinetu ministra, bez suradnje sa strukom, akademskom zajednicom, korisnicima i drugim dionicima.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić kazala je kako je cilj stručnog skupa vidjeti na koji način struka u postojećoj globalnoj krizi koja je uzrokovana nizom različitih faktora i prekretnicama profesije može dogovarati promjene u zagovaranju prava korisnika i dogovaranju samih predstavnika struke.

Socijalni rad u Hrvatskoj nalazi se na prekretnici. Rezultat je to ne samo društvenih napetosti i kriza kojima svjedočimo posljednjih godina, već i odraz unutarnjih napetosti, kontradikcija i pritisaka kojima je profesija izložena. Socijalni radnici nalaze se u situaciji kada trebaju obraniti temeljne postavke profesije, ali istovremeno naći brze odgovore na krize, nove socijalne probleme i rizike u kompleksnoj stvarnosti. U okviru konferencije želimo donijeti zaključke o tome što profesiju socijalnog rada čeka u budućnosti, koje su to nove paradigme i koja su to znanja i vještine budućnosti. Prilika je da promislimo što iz baštine socijalnog rada želimo i trebamo ponijeti u budućnost i imamo li jasnu ideju što ne želimo (p)ostati? U vremenima višedimenzionalnih kriza želimo donijeti i važne preporuke kako da socijalni rad bude otpornija profesija i kako da svoje kapacitete usmjeri prema vlastitoj transformaciji kako bi se prilagodila na novo razdoblje u svijetu nesigurnosti i kriza, poručuje organizator Hrvatska udruga socijalnih radnika.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content