Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren 49. majski muzički memorijal

Datum objave: 13. svibnja 2022.

U Centru za kulturu u četvrtak, 12. svibnja počeo je 49. majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“ koji će biti ispunjen bogatim i dojmljivim sadržajem. Uvod u prvi dan memorijala bilo je otvorenje izložbe „U potrazi za Izvorom“ Dine Suraća koja je postavljena u izložbenom prostoru Centra za kulturu, uz glazbenu pratnju Tamare Korunek i Marka Žerjava. Platna akademskog slikara Dine Suraća na kojima analizira, fragmentira i sintetizira glazbala u nove krajobraze spoj su likovne harmonije s onom glazbenom na čijoj podlozi nastaju. Izložba akademskog slikara Dine Suraća koja nosi simboličan naziv „U potrazi za izvorom“ nadovezuje se upravo na Štolcerova promišljanja u potrazi za dodirnom točkom fizičkog i metafizičkog svijeta. Izložba mladog umjetnika bit će otvorena do 23. svibnja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je 49. majski muzički memorijal rekavši kako je memorijal festival umjetnosti na kojem se čuva naš identitet i baština. „Majski muzički festival je festival kojim odajemo poštovanje svim umjetnicima koji čuvaju našu kulturu, tradiciju ali i povijest našeg identiteta. O kvaliteti Memorijala govori činjenica da se on uspješno održava već gotovo pola stoljeća."

Komorni studio Zagrebačke filharmonije bio je dio glazbenog programa, uz umjetničkog voditelja Martina Draušnika, a izveli su djela Josipa Štolcera Slavenskog i P.I. Čajkovskog.

Majski muzički memorijal završit će u petak, 13. svibnja kada je na rasporedu večer laureata na kojoj će Krešimir Seletković laureat Nagrade Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“ za najbolje glazbeno ostvarenje u RH za 2021. godinu primiti zasluženu nagradu. Krešimir Seletković odlukom ocjenjivačkog suda dobitnik je Nagrade Grada Čakovca „Josip Štolcer Slavenski“ za glazbeno djelo Dystopia.

Zadnju večer nastupit će Zbor Hrvatske radio televizije, uz pratnju violončelista Branimira Pustičkog i dirigentskom palicom Tomislava Fačina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content