Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nakon dvije godine neodržavanja, otvorena vodeća turistička manifestacija Međimurske županije – Urbanovo

Datum objave: 13. svibnja 2022.

U prepunoj dvorani novoobnovljenog Doma kulture Štrigova, otvoreno je „Urbanovo“ – Festival pušipela, na kojem vinari s područja Međimurske županije predstavljaju svoja vina. Manifestaciju koja je i ove godine okupila velik broj proizvođača vina i vinarske opreme, OPG-ova, gospodarstvenika, ljubitelje dobrog vina, ali i predstavnike političkog života, pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec Urbanovo je jedna od najznačajnijih enogastronomskih manifestacija, ne samo u Međimurju nego i mnogo šire, a iza dobro prepoznatljivog imena kriju se vrijedne ruke naših vinara i vinogradara, njihova ljubav prema međimurskoj zemlji, entuzijazam kao glavni pokretač i motiv nastajanja kvalitetnog vina i manifestacije koja se njime može podičiti.

Svečanosti su nazočili državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, savjetnica za međunarodnu suradnju Hrvatske turističke zajednice Olivera Šarić, župan Občine Raskrižje Stanko Ivanušić,  župan Općine Štrigova Stanislav Rebernik kao i mnogi drugi uvaženi gosti.

Posebitost ovogodišnjeg Urbanova je što se održava u godini u kojoj obilježavamo 30 godina rada Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, zahvaljujući kojima je ova manifestacija i zaživjela. Čak 18 Decantera stiglo je međimurskim vinarima s prošlogodišnjeg najprestižnijeg vinskog natjecanja održanog u Londonu, a u 2019. godini, pored 15 osvojenih medalja, međimurski pjenušac svrstan je u najbolje svjetske pjenušce.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ David Štampar rekao je kako generacija vinara koja je jednu odličnu ideju pretvorila u stvarnost danas može biti ponosna jer Urbanovo je danas ono što je u početku bio san.

 Urbanovo je započelo 6. Međunarodnim ocjenjivanjem vina, koje se održavalo 3. i 4. svibnja, za koje je pristiglo 217 uzoraka 18 različitih sorti vrsnih vina iz Hrvatske i Slovenije. Ove godine su vina ocjenjivali izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, dr. sc. Ivana PuhelekGoran Marmilić, dipl. ing. agr., Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Andreja Brglez, univ. dipl. inž., Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Zdenko Ivanković, dipl. ing. agr., Željko Gregorić, dipl. ing. agr. i Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr.

Na svečanom otvorenju Urbanova dodijeljena su odličja šampiona kvalitete. Šampion kvalitete u kategoriji predikatnih vina je Rajnski rizling, izborna berba prosušenih bobica iz 2019. godine, Vinogradarstva i podrumarstva Branimira Jakopića, šampion kvalitete u kategoriji bijelih vina je Šipon iz 2016. godine Stanka Pesrla iz Miklavža pri Ormožu, šampion kvalitete u kategoriji „Pušipel“ je Pušipel Mađerka iz 2021. godine Vinarije Cmrečnjak, šampion kvalitete u kategoriji crnih vina je Cabernet sauvignon iz 2020. godine Horvat univerzala d.o.o., Vinarske opreme Varaždin, a šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je Pjenušac „Urban white“ sorte pušipel Vinarije Štampar.

Po prvi puta dodijelilo se posebno odličje „Nagrada Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon, a nagradu je osvojio Sauvignon iz 2021. godine Izletišta „Vinske kuće Hažić“.

Novost ovogodišnjeg Festivala Pušipela je Pjenušav doručak na Mađerkinom bregu koji će se održati u subotu 14. svibnja 2022. godine, a otvoreni podrumi održavat će se sljedeći tjedan, u petak, 20. i  subotu, 21. svibnja 2022. godine, dok je Vinski bal na rasporedu, u petak 27. svibnja 2022. godine.

Ženska vokalna skupine Stridone svojim nastupom uljepšale su program otvorenja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content