Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan Europe uz „I care piknik“ u Centru znanja

Datum objave: 10. svibnja 2022.

Danom Europe, koji se obilježava svake godine 9. svibnja, slavi se mir i zajedništvo. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ kojom je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, 1950. godine iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi. Usprkos krizama, ta je suradnja građanima Europske unije donijela mnogobrojne koristi i perspektivu za bolju budućnost.

Tim povodom, u okviru obilježavanja ovog vrlo važnog datuma, ali i Europske godine mladih, Informacijski centar Europe Direct Čakovec i Međimurska županija, pripremili su druženje u Centru znanja uz „I care piknik“.  U opuštenoj atmosferi, uz crtanje grafita by Dino Cvetinić, dobru glazbu, igrama na otvorenom, „ozbiljnom“ raspravom o velikim temama te porukama podrške za Ukrajinu i našim smo aktivnostima doprinijeti ovom važnom datumu i godini. „Želimo ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Mladi su, ali i svi oni koji se tako osjećaju, imali priliku postavljati pitanja, saznati najnovije informacije vezane uz Europsku uniju, podijeliti svoje razmišljanja, ostaviti poruku mira te biti središte i aktivni sudionici kod utvrđivanja prioriteta Europske unije“, istaknula je tom prigodom Marija Stanković ispred Informacijskog centra Europe Direct Čakovec.

Europska unija, u kojoj živi gotovo pola milijarde ljudi, danas pruža potporu Ukrajini. Diljem našeg kontinenta se prosvjeduje, a u pomoć Ukrajini uključila se i Međimurska županija slanjem humanitarne pomoći, kao i mnogi Međimurci koji su otvorili vrata svojih domova ljudima koji bježe iz Ukrajine.

U svibnju će nastaviti obilježavati Dana Europe, pa će tako, u srijedu 11. svibnja, s početkom u 12:00 sati u zgradi Scheier u Čakovcu, biti održan pub kviz, gdje će se članovi fakultativne grupe Europsko građansko društvo u suradnji s EUROPE DIRECT Čakovec okušati u znanju umjetnosti, glazbe, putovanja ali i poznavanju europskih zastava.

12. svibnja u 11:00 sati, u zgradi Scheier, Ul. Matice hrvatske 2 u Čakovcu, održat će se 18. finale natjecanja EU-KVIZ-a za učenike sedmih razreda osnovnih škola.

Cilj EU-KVIZ-a motivacija je mladih na učenje, istraživanje, objektivno razmišljanje i uklanjanje predrasuda o Europskoj uniji, a ujedno im omogućava da pokažu svoje znanje o europskim integracijama, poznavanju osnovnih zemljopisnih i povijesnih činjenica vezanih uz države članice Europske unije te odnosu Republike Hrvatske i EU.

Dan Europe, Europska godina mladih 2022. (#EYY2022)  i Solidarnost EU-a s Ukrajinom (#StandwithUkraine)

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content