Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Upisi u vrtiće online, bez redova i čekanja

Datum objave: 9. svibnja 2022.

Novom uslugom na portalu e-Građani roditelji više ne moraju prikupljati papire i čekati u redu, nego sve mogu obaviti klikom miša

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva održao je danas u Čakovcu promotivno javno događanje kako bi građane upoznao s novom uslugom e-Upisi. Riječ je o projektu informatizacije procesa i uspostave cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove. Na portalu e-Građani dostupna je jedinstvena usluga e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove, a omogućuje brz i jednostavan upis u željenu odgojno-obrazovnu ustanovu u Republici Hrvatskoj, od vrtića, srednjih i osnovnih škola, učeničkih domova do fakulteta. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET.

Na promotivnom događanju, predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva građanima su pojasnili važnost usluge i dosada ostvarene rezultate. „Elektronička usluga upisa građanima će omogućiti pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu s bilo kojeg uređaja i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u rješavanje zahtjeva“, izjavio je voditelj projekta e-Upisi mr.sc. Igor Ljubi. Dodao je kako će korištenje usluge doprinijeti smanjenju administrativnog tereta i troškova za građane te povećanju učinkovitosti u radu javne uprave.

Digitalizacija i smanjenje naših troškova je naša budućnost. Upis učenika u srednje škole već se provodi elektroničkim putem od 2013. godine putem Nacionalnog informacijskog sustava u koje su uključene i srednje škole u Međimurskoj županiji. Provedbom elektroničkih upisa u srednje škole svih ovih godina omogućuje se da na jednostavan, transparentan i brz način učenici upišu željenu školu. Također, ovaj projekt omogućit će upis i u učeničke domove za narednu školsku godinu u što su se uključila i naša dva učenička doma. U ovaj projekt već su uključena dva međimurska vrtića Dječji vrtić „Cipelica“ i Dječji vrtić „Cvrčak“ koja su već provela e-upise u svojim predškolskim ustanovama.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nakon promotivnog događanja, predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva posjetili su Dječji vrtić Cipelica koji je uključen u informatizirani sustav za prijavu i upis djece u vrtić putem usluge e-Upisi.

Projekt „e-Upisi - Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove« je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt je ukupno vrijedan 40.002.019,64 kuna od čega je 85% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, dok 15% predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Promotivni video:  e-Upisi - YouTube

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content