Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Što krije zanimljiv svijet umjetne inteligencije, Internet stvari i računalnih igara?

Datum objave: 5. svibnja 2022.

Doprinos ovogodišnjem obilježavanju Dana Međimurske županije dale su i udruge Mladi informatički stručnjaci (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), organiziravši tri javna predavanja tematski vezana uz područje njihova djelovanja. Ista su održana u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, u sklopu projekta „ITEO-Popularizacija STEM-a u Međimurju“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čiji je nositelj udruga MIS.

Edukator udruga MIS i MIK Marin Drabić i izvanredna profesorica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu Dijana Oreški probili su led predavanjem održanim 22. travnja, na temu „Umjetna inteligencija i njezina primjena“. Isto je privuklo velik broj srednjoškolaca, osnovnoškolaca i zainteresirane javnosti kojima su predavači nastojali približiti pojam umjetne inteligencije. Tijekom dvosatnog predavanja upoznati su ih s konkretnim primjerima njezine upotrebe, odgovorili na pitanje je li umjetna inteligencija „pametnija“ od čovjeka te može li ga zamijeniti, dok se zanimljiva rasprava otvorila na pitanje što nam slijedi u budućnosti.

O temi naročito zanimljivoj mlađim naraštajima – gemifikaciji i računalnim igrama – izlaganje su održali predsjednik udruge MIS Dejan Drabić, član udruga i student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Luka Habuš te docent na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu Mladen Konecki. Predavanje održano 25. svibnja otkrilo je sudionicima mnoštvo zanimljivih podataka, poput činjenice da je globalno tržište videoigara najmoćnije i najbrže rastuće u svijetu, procijenjeno na više od 180 milijardi dolara, uz predviđanja da će isto bilježiti daljnji rast od 10 posto godišnje. Pored kratkog teorijskog dijela, prisutni su imali prilike vidjeti i demonstraciju aplikacija i računalnih igara koje su kreirali polaznici tečajeva informatičkih udruga i studenti.

Da Internet stvari predstavljaju sustav u kojem je Internet povezan s fizičkim svijetom putem sveprisutnih senzora, naučili su sudionici posljednjeg predavanja u nizu. Isto su predvodili predsjednik udruge MIK Viktor Lazar i zaposlenik Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec Zoran Kadežabek, a odnosilo se naInternet stvari i elektroniku, područja koja su postala neizostavan dio današnjice. Iskusni stručnjaci započeli su nastup povijesnim pregledom razvoja Interneta, nakon čega su uslijedili primjeri funkcioniranja i primjene Internet stvari u različitim industrijama i segmentima života ljudi. Nastavno na to, prezentirani su i učenički radovi nastali u sklopu brojnih tečajeva i radionica u organizaciji udruga MIS i MIK, kojima su školarci demonstrirali primjenu Internet stvari u svakodnevnom životu, što je naišlo na pozitivnu reakciju okupljenih.

Izvor: Mladi informatički stručnjaci 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content