Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana Međimurske županije

Datum objave: 30. travnja 2022.

Drage moje Međimurke i Međimurci!

Posljednjeg dana travnja 1671. godine u Bečkom Novigradu pogubljeni su hrvatski velikani Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, dvojica plemića koja su dala najvrjednije što imamo, svoje živote, u borbi za svoju domovinu. Kroz povijest njihova su hrabrost, požrtvovnost i rodoljublje bile primjer istinskih vrijednosti našim sugrađanima koji su nastavili borbu za nacionalnu neovisnost. Zrinski i Frankopan simbol su žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine, a njima u spomen 30. travnja obilježavamo kao Dan Međimurske županija. Značaj ovog događaja za hrvatsku povijest prepoznao je i Hrvatski sabor koji je 2011. godine datum 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana.

Njegujući važne događaje i trenutke koji su obilježili našu povijest čuvamo identitet Međimurja, a obilježavanje Dana Međimurske županije prilika je da istaknemo, promoviramo i ponosimo se našim vrijednostima, baštinom, ali i rezultatima koje smo postigli. U 2022. godini Međimurje ponosno nosi titulu Europske regije sporta,  po četvrti puta smo primili nagradu uglednog časopisa Financial Times te smo svrstani među deset najboljih malih europskih regija budućnosti. Naša županija povukla je najviše sredstava iz Europske unije po stanovniku, a vodeći smo i po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine, što potvrđuju mnogi projekti koji su realizirani europskim sredstvima poput energetske obnove škola i sportskih dvorana širem Međimurja, otvaranja kulturnih i turističkih sadržaja, obnove fortifikacije Starog grada Zrinskih i novootvorenog muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja. Projekt je to kojim je vraćen sjaj i ponos našem dvorcu, Čakovcu i našem kraju, a kojim smo još snažnije ucrtani na turističku kartu kao najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Mnogo je razloga da se ponosimo našim Međimurjem, a za to ste zaslužni upravo vi, marljivi i sposobni Međimurke i Međimurci, koji svakodnevno svojim radom i idejama činite naš kraj boljim, prepoznatljivijim, gospodarski snažnijim, ljepšim, pravim primjerom drugima. Hvala vam na tome.

Stoga vam, drage moje Međimurke i Međimurci, čestitam Dan naše županije. Budimo ponosni, čuvajmo naše vrijednosti, promovirajmo naš identitet, našu kulturu i našu povijest s jasnim pogledom u budućnost koju ćemo zajedno graditi razvijajući svaku našu općinu, grad i naselje.

Župan

Matija Posavec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content