Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije uručena najviša županijska priznanja. Nagrada za životno djelo dodijeljena Dragici Kolenić i posthumno Nadi Mance

Datum objave: 29. travnja 2022.

Povodom 30. travnja, Dana Međimurske županije, u povijesnom okruženju Starog grada Čakovec održana je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj su dodijeljena najviša županijska priznanja.

Kroz bremenitu povijest Međimurci su se dugo i silovito borili da ostanu svoji, da očuvaju svoj identitet i baštinu. Danas se tom povijesti ponosimo, ali ponosimo se i činjenicom da je Međimurska županija jedno od najrazvijenijih područja u Hrvatskoj. Ne zato što nam je to netko dao, nego jedino i isključivo zato što u Međimurju žive vrijedni, marljivi, radišni ljudi koji su naviknuti oslanjati se na svoj rad, ruke i zajedništvo. Zato je Međimurje po mnogim kriterijima među prvima.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Prije 351 godinu u Bečkom Novom Mestu pogubljeni su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, dvojica hrvatskih i europskih velikana. Tog 30. travnja 1671. godine, tragično su skončana ova dva života, braneći do zadnjeg daha ideju većih prava i boljeg položaja Hrvatske, a Zrinskom i Frankopanu u čast taj se datum obilježavam kao Dan Međimurske županije, u spomen vjekovne borbe hrvatskog naroda za nezavisnost i slobodu.

Kako je istaknuo predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, mjesec travanj je u okviru Dana županije ispunjen raznim kulturnim, obrazovnim, sportskim i drugim događanjima diljem Međimurja, a sama svečana sjednica prigoda je da se javnosti prezentiraju aktivnosti predstavničke i izvršne vlasti: „Protekla godina bila je izazovna i teška, posebice u zdravstvenom i gospodarskom smislu, a u razdoblju koje je pred nama bit će potrebno donijeti hrabre i mudre odluke te vjerujem da ćemo zajedništvom i dalje razvijati naše Međimurje na dobrobit svih njegovih stanovnika.“

Svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije nazočila je izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, saborska zastupnica Andreja Marić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, državni tajnik u ministarstvu obrazovanja Tomislav Paljak, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan, izaslanik Veleposlanstva Mađarske Tamás Bakó, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, zamjenica župana Varaždinske županija Silvija Zagorec, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa i Mario Medved, vijećnice i vijećnici Skupštine Međimurske županije, kao i predstavnici obrazovnih institucija, vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, gospodarskog, društvenog, kulturnog i političkog života.

Svečana sjednica prilika je da se zahvali pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama za njihov rad i doprinos boljitku naše županije. Povelja Međimurske županije uručena je prof. emer. Alojziju Jembrihu u znak priznanja i zahvalnosti za postignute izuzetne rezultate svojim prosvjetnim, znanstvenim i književnim radom, na području Međimurske županije i šire, Istvanu Tisleru u znak priznanja i zahvalnosti za izniman doprinos na brojnim projektima u interesu općina s obje strane Mure, te očuvanju baštine hrvatske manjine u Mađarskoj, Udruzi mažoretkinje Nedelišće u znak priznanja i zahvalnosti za postignute izuzetne rezultate te za razvoj i promociju mažoret plesa na području Međimurske županije i šire, Franji Flacu za dugogodišnji rad u promicanju stolnog tenisa u Međimurju, vođenje liga, te razvoj, doprinos i promociju stolnog tenisa u Međimurju i Zvonimiru Petkoviću u znak priznanja i zahvalnosti za značajan doprinos i postignute rezultate na promociji Međimurja kao vinogradarske i vinske regije.

Najviša priznanja Međimurske županije, Nagrada „Zrinski“ dodjeljuje se građanima Međimurske županije, djelatnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, udrugama građana i drugim pravnim osobama koje žive ili djeluju na području županije i to za ostvarene rezultate u prethodnoj godini ili duljem vremenskom razdoblju u različitim djelatnostima i aktivnostima. Ove godine uručeno je 6 Nagrada Zrinskih, među kojima dvije Nagrade za životno djelo.

Nagrada „Zrinski“ Međimurske županije za 2021. godinu uručena je  Mateji Vranović za uspješno organiziranje rada i poslovanja te njegovanje tradicije i kulture Međimurske županije, Gimnastičkom klubu „Marijan Zadravec Macan“ Čakovec za postignute istaknute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju, odgoju i osposobljavanju sportaša te za izuzetne rezultate u organizaciji i razvitku sportske rekreacije i gimnastike, Županijskoj bolnici Čakovec i djelatnicima za hrabar, nesebičan i humanitaran doprinos u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i Josipu Munđaru zbog dobrovoljnog darivanja krvi  te  požrtvovno i humano djelovanje.

Nagrada Zrinski Međimurske županije za životno djelo uručena je Dragici Kolenić za značajan doprinos i postignute rezultate u razvoju sestrinstva te posthumno Nadi Mance za umjetnička ostvarenja i značajne rezultate u promicanju međimurske nematerijalne kulturne baštine.

Susret dvaju bivših predsjednika Hrvatske i Slovenije u Međimurju

Dolazak brojnih gostiju iz drugih županija i država na svečanu sjednicu Skupštine Međimurske županije potvrda je da su rezultati i značaj najsjevernije hrvatske županije nadaleko prepoznati, a  svečanost su svojim dolaskom uveličali bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan koji su nakon svečane sjednice održali sastanak sa županom Posavcem u Salonu Muzeja Međimurja Čakovec. 

Kako je istaknuo župan Posavec, razgovarali su o suradnji dviju država i pograničnoj suradnji s obzirom na to da je Međimurje smješteno uz granicu sa Slovenijom. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je dodao da je Međimurje primjer dobrosusjedske suradnje te je pohvalio velik broj prekograničnih projekata koji se provode kroz Interreg program. „Prijatelji probleme uvijek moraju riješiti, a Hrvatska i Slovenija su prijatelji, stoga smo ovu priliku iskoristili kako bi prodiskutirali teme vezane uz prekogranične probleme. Vrijeme je da se neki problemi riješe i na temelju tih rješenja se moraju stvarati bolji uvjeti za građane dviju država.“, poručio je bivši predsjednik Kučan.

Prije samog početka svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content