Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nacionalni dan zaštite na radu - Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji istaknulo važnost zdravog i sigurnog okruženja za rad

Datum objave: 28. travnja 2022.

Hrvatski sabor je 2007. godine 28. travnja proglasio Danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj koji je Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji obilježilo prigodnom sjednicom održanom u biblioteci Županijske bolnice Čakovec s ciljem da se članovi GSV-a upoznaju sa značajem zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na stanje u Međimurskoj županiji.

Kako je istaknuo predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Ivan Senčar, obilježavanjem Dana zaštite na radu nastoji se utjecati na podizanje svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja za rad, što je u skladu i s odredbama Europske Konvencije o ljudskim pravima prema kojima svaki radnik ima pravo raditi u uvjetima u kojima se cijeni njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo. Ostvarenju ovog cilja pridonose svi sudionici u sustavu: tijela javnih vlasti, socijalni partneri, poslodavci, znanstveno-istraživačke institucije, osiguravatelji.

Sjednici su uz članove i članice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Županijske bolnice Čakovec dr. Sven Pal, voditelj Odsjeka zaštite na radu Županijske bolnice Čakovec Hrvoje Novaković, voditelj Službe inspekcije zaštite na radu Državnog inspektorata Područnog ureda Varaždin Darko Klarić, pročelnica Državnog inspektorata Područni ured Varaždin Jelena Mustur, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Čakovec Nikola Hren, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec Mladen Križaić i član Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Cvetan Kovač.

Stanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Međimursku županiji predstavio je voditelj Službe inspekcije zaštite na radu Državnog inspektorata Područnog ureda Varaždin Darko Klarić koji je istaknuo da prema procjenama svake godine na radu smrtno strada oko 2 milijuna radnika, uz 260 milijuna ozljeda na radu te oko 160 milijuna slučajeva profesionalne bolesti što uzrokuje oko 2,8 bilijuna američkih dolara troškova za izgubljeno radno vrijeme, troškova liječenja, rehabilitacija i naknada.

U 2021. godini Državni inspektorat Područnu ured Varaždin obavio je 1401 nadzor, pri čemu su izdane 82 kazne na temelju kojih je naplaćeno 409 600 kuna. Djelatnost u kojoj je najčešće obavljen nadzor zbog ozljeda je građevina, a prošle je godine na radu smrtno stradalo 5 osoba, 1 s područja Međimurske županije. Najčešći uzroci ozljeda na radu su izvođenje radne operacije na način protivan pravilima zaštite na radu i poremećaji u tehnološkom procesu rada.

Primjenu zaštite na radu u Županijskoj bolnici Čakovec predstavio je voditelj Odsjeka zaštite na radu u Županijskoj bolnici Čakovec Hrvoje Novaković, dok je Izvješće o zdravlju i zdravstvenoj skrbi međimurskih građana podnio pomoćnik ravnatelja za kvalitetu ŽBČ dr. Sven Pal.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji već nekoliko godina prigodnim sjednicama obilježava 28. travnja, Dan zaštite na radu kako bi upozorilo na važnost obilježavanja tog dana te na činjenicu da sigurnost i zaštita na radu moraju biti temelj i početak svake radne aktivnosti, a sigurno i zdravo radno okruženje osnovno ljudsko pravo.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content